Русия да си обуе обувките и да излезе от Украйна, призоваха с флашмоб пред руското посолство в София лидерът на Единна народна партия Мария Капон, нейни приятели и симпатизанти.

Те наредиха в обратен ход стари обувки и ботуши, част от тях пълни с жълти и сини цветя пред входа на посолството, като символиката по думите на Капон е именно призива руските военни да си тръгнат от Украйна.

„Всички сме разтревожени от действия на Русия, но това е флашмоб срещу управлението на страната, а не срещу руския народ", подчерта тя. Народите на двете държави, които много пъти са били рамо до рамо, днес са дуло срещу дуло благодарени на управниците на Руската федерация, посочи Капон.

Освен обувки и цветя в цветовете на украинското знаме, събралите се около 15-тина души носеха и голям плакат „Вън от Украйна". Ако днес сме глухи и слепи за случващото се, утре няма как да искаме солидарност, предупреди лидерът на ЕНП.

Според Капон всички световни и европейски лидери трябва да имат разума и да покажат с действия, че Украйна е важна за нас. Цветята са символ на жертвите на Евромайдана, обясни Капон и призова "никой български лидер да не сравнява България с Украйна, защото това би означавало да се оглеждаме за снайперисти".

Все пак Мария Капон отбеляза, че позицията на президентът Росен Плевнелиев, премиерът Пламен Орешарски и външният министър Кристиян Вигенин е била „цивилизована и достойна за българската страна".