Проверка, назначена от министъра на културата Стоянович е установила, че протестиращите и палатковият им лагер не нарушават закона и не застрашават паметника на Цар Освободител.

Това стана ясно по време на парламентарния контрол в отговор на питане на Кирил Добрев.

По думите на депутата от знак на признателност на целия български народ паметникът се е превърнал в катерушка, а пространството около него - в своеобразен бирфест.
Добрев разказа, че сутринта, когато е идвал към парламента, протестиращите са играели карти в палатките до паметника.
Кога ще бъде изчистен той и имате ли някаква комуникация със Столична община и Фандъкова, попита още депутатът.

По думите на културния министър кметът на съответната община пряко отговаря за стопанисването на паметника.
Столичният градоначалник освен това е уверил Стояновчи, че режимът за поставяне на плакати, каквито имаше по време на протестите, е уведомителен, а не разрешителен.

На въпрос кога ще бъде премахнат роялът, който вече месеци наред е блокирал пространството пред парламента, Стоянович отговори, че Столична община не е позволявала поставянето му върху паметника в основата на постамента.

Правото на протест е конституционно гарантирано, но не бива да застрашава целостта на културните ценности, коментира министърът. Той подчерта, че в ремонта на паметника са вложение средства от руските ни партньори и това най-малкото би било неуважение към тях.

Единственото, което мога да направя в това си качество е да разговарям с кмета на София отново и да постигнем едно правилно решение, завърши културният министър.