«За проекта в Козлодуй се използва оборудване, което преди това е било използвано в подобен такъв проект за извеждане от експлоатация в АЕЦ "Бохунице V1" и предадено на ДП РАО (Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци"). Видяхме как то реално служи за целите на програмата за извеждане от експлоатация, като дори постигна по голяма ефективност в по-кратки срокове в сравнение с първоначално постигнатата в Словакия".

Това пише на ЕК - Ян Панек, Директор на Генерална дирекция "Енергетика" в отчета на Мониторинговия комитет, който следи извеждането от експлоатация на спрените 440-мегаватови блокове на атомната централа "Козлодуй", съобщиха от АЕЦ-а. Комитетът следи развитието през 6 месеца и прави отчет. 

Засилена е защитата на АЕЦ "Козлодуй" и газохранилището в Чирен

Засилена е защитата на АЕЦ "Козлодуй" и газохранилището в Чирен

Служители на МВР са поели под охрана и другите стратегически обекти

Мониторинговият екип бе в състав: от страна на ЕК - Ян Панек, Директор на Генерална дирекция "Енергетика", и ръководители на звена от Дирекцията; от страна на българската държава - Пламен Данаилов и Данаил Николов, зам.-министри на енергетиката, и експерти в енергийното ведомство; от страна на ЕБВР - Валентин Шайдер, зам.-директор на Департамент "Ядрена безопасност" и ръководител на Международен фонд "Козлодуй", и от страна на ДП РАО - Дилян Петров, изпълнителен директор, и представители на висшия мениджмънт на предприятието. 

22 експерти от WANO провериха АЕЦ "Козлодуй"

22 експерти от WANO провериха АЕЦ "Козлодуй"

Докладът е за служебно ползване

По думите на Панек членовете на Комитета са запознати с обнадеждаващи резултати от пълна оценка на рентабилността и ефективността на Съоръжението за плазмено изгаряне, което прави Програма "Козлодуй" уникална.

"Отбелязахме и областите, в които е необходимо да се намалят рисковете и предотвратят закъсненията, не само от страна на Банката като упълномощена организация, но също и от страна на ръководството на ДП РАО. Ние ще продължим да следим отблизо графика и бюджета по програмата за извеждане от експлоатация.". 

"АЕЦ Козлодуй" ЕАД прехвърля на ДП Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) активи за 56 млн. лв.

"АЕЦ Козлодуй" ЕАД прехвърля на ДП Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) активи за 56 млн. лв.

Извеждането на ядрени мощности става от това предприятие

Срещата на мониторинговия комитет бе в Информационния център по извеждане от експлоатация на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци". Програмата се изпълнява от държавното предприятие. Заседанието за отчет на второто полугодие на 2021 година бе предшествано от двудневно посещение от представители на Европейската комисия (ЕК), Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Министерство на енергетиката в съоръженията на ДП РАО за проследяване на текущото изпълнение на Програмата.

За да се запознаят с актуалния статус на Програмата по извеждане от експлоатация, участниците в мониторинговата мисия посетиха Специализирано поделение "Извеждане от експлоатация - 1-4 блок", където в Контролираната зона се запознаха с дейностите по дезактивация на първи контур на 3-ти и 4-ти блок, която ще продължи и за първата двойка 440-мегаватови блокове. 

Екипът видя на място и работата на Съоръжението за плазмено изгаряне, Цеха за намаляване на размерите и дезактивация на материали от извеждането от експлоатация, както и действието на триизмерния модел на Реакторни отделения на спрените блокове, който визуализира виртуално напредъка на демонтажа в Контролирана зона, като той е "Създаден продукт на знанията" за 2021 г. с цел разпространение в рамките на Съюза.

В обхода беше включено и наблюдение на строително-монтажните дейности на бъдещ цех за изработка на стоманобетонни кубове за опаковане на радиоактивни отпадъци. Участниците в мисията посетиха също площадка "Радиана", където се изгражда Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци.

По време на еднодневна техническа среща те бяха подробно запознати с най‑същественото в процеса по извеждане, постигнато през отчетния период.

Сред основните теми, обсъдени по време на Мониторинговия комитет, бяха спазването на планираните срокове на отделните проекти и дейности, свързани с цялостния процес по извеждане от експлоатация, пълна оценка на икономическите ползи от Съоръжението за плазмено изгаряне, необходимостта от съвместни анализи за хода на програмата, като се отчита натрупаният опит чрез аналогичната програма в АЕЦ "Бохунице V1", Словакия, която също се подпомага чрез финансиране от Европейския съюз.

В обобщението на Ян Панек се казва, че са установили успешното завършване на изпълнението и напредъка на голям брой дейности.

"Бяхме запознати също така с доста обнадеждаващи резултати от пълна оценка на рентабилността и ефективността на Съоръжението за плазмено изгаряне, което прави Програма "Козлодуй" уникална. Отбелязахме и областите, в които е необходимо да се намалят рисковете и предотвратят закъсненията, не само от страна на Банката като упълномощена организация, но също и от страна на ръководството на ДП РАО. Ние ще продължим да следим отблизо графика и бюджета по програмата за извеждане от експлоатация", увери представителята на ЕК.

"Целият екип, който работи тук, е положил максимални усилия. Определено се вижда напредъкът от последните няколко месеца. Разбира се, остават всички предизвикателства, с които трябва да се справим, включително, за съжаление, и войната, която се води в Украйна, и по един или друг начин оказва ефект върху проектите. Но мисля, че с общи усилия и със специалния фокус, който Министерството има върху проектите, ще успеем да се справим", заяви от своя страна зам.-министър Пламен Данаилов, Програмен координатор на българската държава в Мониторинговия комитет.

Срещата на Мониторинговия комитет по изпълнение на Програма "Козлодуй" се състоя в края на миналата седмица. Мониторинговата мисия се провежда на всеки шест месеца и има за цел да установи реалния напредък на дейностите и проектите по извеждането, които се финансират безвъзмездно от Международен фонд "Козлодуй". Последната визита на представители на ЕК и ЕБВР се състоя през октомври 2021 година.

В съответствие с регламента на Европейския съюз за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на България в процеса на извеждане на ядрени мощности (Регламент (ЕВРАТОМ) №2021/100) и процедурите, приложими към него, изпълнението на дейностите, които се финансират от МФ "Козлодуй", са обект на редовен мониторинг. Според действащите правила, напредъкът по Програмата за извеждане се проверява всяко полугодие в няколко последователни стъпки.

ДП РАО изготвя Мониторингов отчет, представящ изпълнението на планираните дейности за съответния период, който се удостоверява от Европейската банка за възстановяване и развитие и представя в ГД "Енергетика" на Европейската комисия.

Следва посещение на място на площадка "Козлодуй" от представители на ЕК с цел непосредствено проследяване на място на изпълнението на дейностите, посочени в документа. Процедурата завършва с финално заседание на Комитета, на което се обобщават резултатите от мониторинга и съответно се приема Мониторинговия отчет.