Nexo във връзка с ПП. Това коментира в кулоарите на парламента народният представител от ГЕРБ Тома Биков.

По думите му с фирмата са свързани бившият депутат Александър Ракшиев и настоящият народен представител Настимир Ананиев. Биков иска отговор и за връзките с "Нафтогаз". Добре е да се провери има ли финансиране на ПП от лица, свързани с Nexo, според депутата. Това лесно се проверявало. Дотук само задаваме въпроси, коментира Биков.

Проверяваме дали лица, свързани с криптоплатформата Nexo, са финансирали кампанията на ПП, заяви по-рано днес Биков пред Нова телевизия, във връзка със оповестената вчера акция в офисите на фирмата за международна търговия с криптовалута.

Във връзка с възможността за съставяне на правителство и евентуалната подкрепа от страна на ГЕРБ за кабинет с мандат на ДБ той коментира: "Със сигурност "Демократична България" има най-голям шанс да предложи някаква реалистична конструкция за управление при така създалата се ситуация. Нашата подкрепа обаче не зависи само от желанието ни. Трябва да видим какво е предложението на ДБ. Защото този, който е взел мандата, търси подкрепа за себе си."

Според биков са ясни, но въпросът е да се подходи към конкретиката. "Не казвам, че ДБ трябва да ни моли за подкрепа или да прави някакви по-специални жестове. Ясни са целите. И в предишните два мандата бяха сходни. Трябва да видим конкретиката, тъй като се обсъжда техническо правителство, което е абстрактно. Ясно е, че за нас е неприемливо ПП да участват в този кабинет - не само двамата им лидери. Ние сме скептични като цяло към тази формация. Това, което искаме, е България да излезе от политическата криза", заяви депутатът от ГЕРБ. По думите му сформирането на кабинет е стъпка към излизането от политическата криза, но не и от политическата криза, като той посочи за пример последното редовно правителство. "Това да направиш кабинет, само по себе си, не ти решава проблемите", заяви Биков.

Хампарцумян: Крипто не е банка, не е и валута

Хампарцумян: Крипто не е банка, не е и валута

Не е достатъчна регулацията на пазара за криптовалута според Павел Георгиев и Димитър Ганчев

Той каза още, че първо трябва да се види къде отива третият мандат и след това да се говори. "Тази квазиреволюционна енергия, която бушуваше през последните две години, очевидно е изчерпана и вече няма потенциал. Тя беше осъществена и нейните резултати са ясни. Виждат се и те са лоши. Ние имаме самочувствието и готовността да участваме в истински разговор за осъществяване на мащабна реформа не само в прокуратурата, но и на цялата съдебна система. Няма да подкрепим некомпетентни законопроекти, независимо какви лозунги стоят зад тях. Трябва да се направи сериозна съдебна реформа, а не след две години пак да я поправяме", изтъкна Тома Биков.

Запитан дали е възможно да има доближаване между партиите и мини преход, той посочи, че е въпрос на време това да се постигне.

"Не искаме гаранции срещу преследване - нито за нас, нито за нашите опоненти от ПП, за които има достатъчно данни, че са участвали в корупционни схеми. Включително скандалът с Nexo, който ще придобие сериозни мащаби и в който виждаме имена на бивши и настоящи депутати от ПП. Ако това се бе случило с депутати от ГЕРБ, сега щеше да бъде много централна тема", подчерта Биков.

"Имаме съмнения, че Nexo и свързани с нея лица са финансирали кампанията на ПП. Не казвам, че това е така, в момента го проверяваме", обясни той.

Ананиев ще съди всеки, който го клевети

Ананиев ще съди всеки, който го клевети

Nexo не е финансирала ПП, по думите му