Социалдемократическата партия държи под наем 5 помещения в София, които са публична държавна собственост, без да отговаря на законовите изисквания за владеене на тези имоти.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Асен Гагаузов в отоговор на въпрос на депутата от ОДС Яне Янев.

Гагаузов съобщи още, че подобен е случаят с партия "Радикали", която не е парламентарно представена, но все още се помещава в сградата на централа си на ул. "Врабча" 1 в столицата.

Министърът обясни, че е издадено указание до областните управители да изготвят справка за това коя партия какви сгради владее в съответния град.

В справката трябва да се посочи и кой владее отдадените под наем на партиите сгради държавна собственост - дали партията или тя отдава помещението на трето лице.

Яне Янев предложи да се публикуват в Интернет данни за това кои партии какви сгради държат по наем.

Ние сме заинтересовани от решаването на този въпрос, заяви за News.bg депутатът от Атака Павел Шопов.

Припомняме, че преди време партията на Сидеров постави на дневен ред въпроса за сградите, в които се помещават партийните централи.

От Атака настояват да се намери подходяща сграда и за тях.

Непрекъснато поддържаме връзка с областния управител Тодор Модев, каза по този повод Шопов и обясни, че отговорите, които получават от него са, че се работи по проблема на Атака.

Депутатът обаче заяви, че не вярва скоро въпросът да бъде решен.

Шопов подчерта, че самият той има сведения за злоупотреби с отпускането на сгради  държавна собственост на партии, които не са парламентарно представени.

Той даде за пример партията "Ред, законност и справедливост", която наскоро е получила "апетитен" имот в Пловдив.