"Внушенията за изборни фалшификации не се оправдаха, а машинното гласуване имаше силно позитивно въздействие върху изборите. Това каза Ваня Нушева, експерт в "Прозрачност без граници" в студиото на БНТ.

Според нея, възможностите за грешки и боравене с бюлетините, неправилното броене, съзнателното манипулиране на изборните резултати са практики, които са намалели с въвеждането на машинното гласуване.

"В сравнение с предходни избори продължават практиките за въздействие на избирателите чрез предоставяне на дарения, на социалните помощи и на средства в натура. Това е практика, която продължава да се използва особено в малките населени места и при социално уязвимите граждани. "Трябва да се замислим каква е ролята на различните институции, включително на социални служби. Това е въпрос, на който трябва да намерим решение", обясни Нушева.

По думите ѝ продължава да стои на дневен ред и начинът, по който се съставят избирателните списъци. И на предишните избори, и на сегашния втори тур получавахме обаждания от граждани, които не могат да гласуват поради факта, че постоянния и настоящия им адрес са на различни места, уточни Нушева.