В ДПС трябва да разберат, че не зависи от тях кога управлението ще си отиде от власт. Тази категорична позиция изрази съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев в сутрешния блок на Би Ти Ви.

По същото време обаче в ефира на БНТ Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че управляващата партия няма нищо против и дори ще търси плаващи мнозинства да подкрепят важни законопроекти.

Кънев подчерта, че още от дните преди Коледа, след срещата с премиера Бойко Борисов, реформаторите търсят съгласието и общия път да излязат от кризата, но и да предложат цялостен път за продължаване на пенсионната реформа.

Единствената заплаха за властта е „неспособността й да реши важните проблеми, с които се е захванала". ДПС е фактор, който ако бъде допуснат, със сигурност ще спре реформите в правосъдието, в образованието, където вместо образование на децата, се занимава с агитация, коментира Кънев.

Според реформатора изразът пенсионна реформа непрекъснато се вкарва в употреба и плаши хората, а от друга страна години наред се приемат половинчати промени, които не могат да съберат съгласие и не дават ефект.

Реформаторите не са се почувствали засегнати от ГЕРБ и по-специално от Бойко Борисов, според когото РБ е нападнал ГЕРБ без аргументи. „Никога не се обиждам в политическите си отношения", заяви Кънев с мотива, че човек може да се обижда на близките си, но не и на политическите си партньори. Той изложи и собственото си разбиране за политиката, а именно, че тя е сътрудничество, опит за това достатъчен брой хора, които представляват мнозинството, да спорят и да стигнат до най-доброто решение.

Радан Кънев опроверга твърденията, че управлението е нестабилно. Това, че мнозинството спори, търси най-добрия път, че няма диктат от един човек или една партия, че едно решение се предлага на дебат, по думите му е най-добрият път за търсене на общото благо и на обществения интерес.

Той отрече да са се отворили политически пукнатини в отношенията на реформаторите с първите по сила. „Като гледах колко изнервено и неуместно Лютви Местан наруши празниците на българите, това даде отговора - не", коментира в тази връзка Кънев и увери, че пукнатината е била запълнена в предпразничния период и българското управление е влязло стабилно в него. В тази връзка Кънев припомни приветствието си към фейсбук приятелите си: „Политикът по време на празници е като футболен съдия - ако не го виждаш, значи си е свършил работата. Ако се набива в очите, значи или обществото, или той има проблем".

Кънев напомни, че съставянето на това шарено мнозинство в 43-тото Народно събрание е било много трудно, но изтъкна достойнството на коалиционното правителство, което  е стъпило на програма, а не на „лични и бизнес договорки". „Вкарахме нов тон в българската политика - на трудни, но продуктивни, градивни, смислени преговори, на политики с ясна цел", изтъкна той и посочи двете политически сили в парламента, които според него остават извън духа на толерантност, а именно старите партньори ДПС и „Атака".

Според Радан Кънев те са свикнали да си подават топката и да печелят етнонационалистически вот чрез този си акт. ДПС трябва да се промени - това вижда сегашната й върхушката и е силно изнервена, смята Кънев. Партията на Местан и „Атака" били изолирани по силата на един променен манталитет, в който не участват.

Кънев начерта схема за пенсионната реформа, която се отлага за края на март, като реформаторите ще предложат следните промени. Размерът на пенсионната вноска е 17,8 %. 12,8 % от нея ще отива в Националния осигурителен институт (НОИ). В него ще постъпват и още 12 %, които не се удържат от работника или работодателя, а ще влизат директно от републиканския бюджет. 5 % от размера на вноската ще се внася в  Универсален пенсионен фонд (УПФ).

След 30 години броят на пенсионерите със сигурност ще бъде по-голям от броя на работещите или ще бъде равен, смята Кънев. Самият той обясни, че родените през 1975 г. са най-многобройното поколение. Получава се така, че в момента родените в този период внасят вноски и те отиват за пенсиите на родителите им, а въпреки това пенсиите са малки. Когато обаче родените между 1970-1980 г. се пенсионират, вноски ще внасят най-малките набори - 1995 - 2010, 2011 г. В тази връзка, парите, които ще влизат чрез Солидарния фонд, чрез НОИ ще бъдат подавани от много по-малко хора.

„За да бъдем спокойни, извън тази система, трябва да внасяме в частен фонд или в друга система за лично натрупване", коментира Кънев, допълвайки, че това е неизбежно поради демографската пирамида. Няма да има кой да внася за нас, както днес ние внасяме за родителите си, предвижда Кънев.

Реформаторите са поели ангажимент до 31 март да предложат цялостна стратегия за резолюция на пенсионния модел, в която да бъдат отразени решенията и занапред. Иначе той изтъкна, че лични партиди в НОИ има и в момента, като даде за пример учителския пенсионен фонд. Въпросът е възможно ли е да се стигне до съгласие, за да се предложи разумен модел с 25-30 години перспектива, който да гарантира сигурност за пенсионерите днес и за бъдещите. Това обаче според Кънев може да стане с много работа и експертни оценки.