Позицията на България трябва да се заявява активно по всяка важна тема, която занимава Европейския парламент.

Няма теми, които да са важни за парламента и да не касаят и живота на българите. Това заяви Румяна Желева, която е ръководител на българската делегация в Групата на Европейската народна партия в парламента, цитирана от БНР.

Да си кажем откровено - вече 80 % от законодателството се прави в Европейския съюз, допълни тя.
Всичко това е европейска политика и всичко трябва да решаваме заедно. Като българи, които сме част от голямото половин милиардно семейство на Европейския съюз, посочи още Желева.

Според нея е много важен политическият сигнал, излъчен от българските граждани на неотдавнашните парламентарни избори в България.

Показахме, че искаме промяна на статуквото, смяна на едно правителство, което определено на успяваше да комуникира добре с Брюксел, с Европейската комисия и което в крайна сметка нямаше доверието на нашите европейски партньори, коментира Желева.

Според нея сега държавната администрация и новото българско правителство трябва да покажат, че българите умеят не по-лошо от другите европейци да следват правилата и да изпълняват критериите. Защото само по този начин ще се възстанови достъпа на България до европейските фондов и до блокираните средства, подчерта тя.

Румяна Желева, която водеше листата на ГЕРБ на изборите за европейски депутати, изрази радост, че учредяването на новия Европейски парламент съвпада с конституирането на новия българския парламент. Двете неща са знаменателно свързани, изтъкна тя.