Целият процес за спрените обществени поръчки от страна на служебното правителство за закупуване на високо технологичното оборудването на границите и Агенция "Митници", с отпуснати европейски пари, е секретен, а не би трябвало. Това коментира евродепутатът Радан Кънев от ПП-ДБ в студиото в на БТВ по повод по-ранното му изявление днес, заедно с Мартин Димитров, че спрените от служебното правителство обществени поръчки за рентгени и скенери за границите ни може да възпрепятства влизането ни в Шенген.

От ЕС има изискване за прозрачни процедури относно тези поръчки, но около тях има секретност, за която няма основание, уточни още Кънев и посочи, че има вероятност да загубим европейското финансиране на стойност около 63 милиона лева, които се предвижда за покупка на рентгеново оборудване. 

По думите му има проведен конкурс, но така и не се знае коя фирма е спечелила, а след запитване от страна на Мартин Димитров до служебния министър на финансите Людмила Петкова, тя така и не е дала тази информация под претекст, че това е секретно.

Много корупционни практики са прикрити зад секретността, подчерта евродепутатът.

ПП-ДБ пита служебната власт защо си вкарва автоголове за сухопътния Шенген

ПП-ДБ пита служебната власт защо си вкарва автоголове за сухопътния Шенген

Спрени обществени поръчки за скенери по границата

По повод предстоящите изслушвания на еврокомисарите и твърденията в чуждестранни медии, че някои от тях може и да не спечелят, включително и българската номинация Екатерина Захариева, Радан Кънев каза, че трябва да се изчакат изслушванията и всичко преди това са спекулации.

По думите му ресорът на Захариева е изключително важен, понеже Европа изостава значително в сферата на иновациите и от САЩ, а през последните години и от Китай в някои отношения.

Радан Кънев коментира и предстоящите избори като подчерта, че това са най-непредвидимите избори от много време насам.

Той обърна внимание на предложение на ПП-ДБ партиите да се обединят около една фигура на министър-председател, който е равноотдалечен и има свободата да избира екипа си, но и отправи критика към колегите си в коалицията, че такъв кабинет трябва да е с програма от 3-4 години, а не от няколко месеца.

Според Радан Кънев в България има такива хора, но не даде конкретни имена.

Асен Василев иска премиер и кабинет тип Марио Драги

Асен Василев иска премиер и кабинет тип Марио Драги

Премиерът трябва да е равноотдалечен и да има свобода да избира екипа си