България и Испания имат отличен политически диалог, който се гради на взаимно доверие, и това е солидна основа за развитие на двустранните отношения, заяви в Мадрид президентът Румен Радев, който е на посещение в Испания по покана на Н. В. крал Фелипе VI. Това е първото посещение на български държавен глава в Испания за последните 23 години, съобщиха от президентството. "Приемам поканата към български президент да посети за първи път Испания след 1999 година като знак за амбицията и на двете страни да развиват своите отношения много по-интензивно", подчерта Радев.

В Мадрид той разговаря с министър-председателя Педро Санчес и с председателя на Конгреса на депутатите на Кралство Испания Меричел Батет. Във фокуса на двете срещи бяха партньорството в енергетиката, икономиката и сигурността, както и рисковете за Европа, които произтичат от войната в Украйна. Според Радев, Санчес и Батет преодоляването на многобройните предизвикателства, пред които са изправени държавите членки на ЕС и особено социално-икономическите последици от войната в Украйна, енергийната криза и инфлацията, изискват взаимодействие и взаимна подкрепа в рамките на съюза. На двете срещибеше подчертано, че Европейският съюз остава единен в защитата на принципите на демокрация и върховенство на правото.

И премиерът на Испания ще пътува до Киев

И премиерът на Испания ще пътува до Киев

Педро Санчес ще се срещне с украинския президент

Румен Радев подчерта, че потенциалът за развитие на двустранното сътрудничество е огромен. Той открои развитието на високите технологии, съвместното разработване и внедряване на отбранителна техника и изграждането на "зелена икономика". "Испания е втората по големина туристическа дестинация в света с целогодишен туризъм. Това е нещо, което ние също трябва да направим в България, следвайки този много развит опит", отбеляза Румен Радев, като посочи химическата индустрия, биотехнологиите и селското стопанство като особено перспективни сфери от взаимен интерес.

Общото мнение, изказано на срещата на Румен Радев с Педро Санчес, е че прилагането на плановете за възстановяване и устойчивост на България и Испания са допълнителна важна област, в която двете държави могат да си партнират.

Президентът изрази признателността на страната ни за подкрепата на Испания в охраната на българското въздушно пространство, което укрепва съюзническите отношения между двете страни.

Испанският премиер бил шокиран от видяното в Бородянка

Испанският премиер бил шокиран от видяното в Бородянка

Той се разходи по бомбардираните улици на града

Според него ЕС трябва отсега да вземе превантивни мерки, за да не бъде тежко засегнат от вторичните ефекти на войната в Украйна и да не се стигне до продоволствена криза в съседните на Европа региони, която да генерира нова миграционна вълна към Стария континент. Той изтъкна, че страната ни ще продължи да бъде надежден партньор и в рамките на възможностите си ще доставя зърнени храни за Испания. По думите му е изключително важно обаче да се съхранят и възможностите за доставки на зърнени храни от Украйна, която е вторият по-големина износител на зърнени култури в Европа и чиито черноморски пристанища в момента са блокирани. "Ние правим всичко възможно включително с българската общност в Украйна, която взема голям дял в производството на пшеница, да направим така че да помогнем износът да се осъществи", допълни Радев и подчерта, че това е въпрос на работа на двете правителства.

Вдигнахме по тревога испански изтребители срещу нарушители над Черно море
Обновена

Вдигнахме по тревога испански изтребители срещу нарушители над Черно море

Пилотите не са успели да идентифицират чуждите самолети

Той изрази признателността си за доброто отношение на институциите в Испания към голямата българска общност в страната, която надхвърля 200 000 души и е отлично интегрирана в испанското общество, като съхранява и активни връзки с родината.

По-късно държавния глава Румен Радев бе приет и от Негово Величество крал Фелипе VI.