Президентът Румен Радев е вторият държавен глава, който стартира мандата си с рекордно висок процент на обществена подкрепа от 64,9%. Това се равнява на близо две трети от българите. Това сочат данните на Центъра за анализи и маркетинг от проведено национално представително проучване на обществено-политическата ситуация в България. Проучването е направено в периода 3 - 7 февруари сред 1012 пълнолетни граждани.

Първият президент, стартирал мандата си със 75% обществена подкрепа, е Петър Стоянов.

За избирателите коалиция с ДПС е като „целувка със смъртта”

За избирателите коалиция с ДПС е като „целувка със смъртта”

Трудни преговори и правителство на малцинството прогнозира Юлий Павлов

На пресконференция от Центъра за анализи и маркетинг коментираха и нагласите през декември след президентските избори и сега, като изтъкнаха, че песимистите намаляват. Тези, които са реалисти, остават в рамките на 45-46%. Увеличили са се хората, които очакват положението в страната да се подобри. През декември те са били едва 16%, а сега са 28%. Според директора на центъра Юлий Павлов това се дължало на успешния подбор на служебното правителство.

Освен Румен Радев, с обществено доверие се ползва и служебният премиер проф. Огнян Герджиков. Той получава одобрението на 49,5% от участвалите в проучването. На трето място е вицепрезидентът Илияна Йотова с рейтинг - 40,7%. Макар и с малко тя изпреварва кмета на столицата Йорданка Фандъкова, която е с 39,8% доверие. Челната петица се затваря от Бойко Борисов с положителен рейтинг от 35,4%.

Сред политиците с отрицателен рейтинг, които получават общественото недоверие с около и над 70%, са лидерът на "Атака" Волен Сидеров и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Платно след тях са лидерите на Реформаторския блок - Меглена Кунева, Божидар Лукарски, следван по отрицателен рейтинг от Радан Кънев. Юлий Павлов коментира, че "шизофренната позиция", в която е бил Реформаторският блок преди напускането на ДСБ, е допринесла доста за това положение.

Близо две трети от българите посочват като основен проблем ниските доходи, на следващо място - безработицата и здравеопазването. 41,3% виждат като основен проблем на страната корупцията по високите етажи на властта, престъпността - 26%, образованието - 17,8%. Бежанците се посочват като основен проблем от 15,9% от респондентите. На следващо място са демографската криза, състояние на пътната мрежа и настилки, проблемите със съдебната система.

Това, което много вълнува хората на жълтите павета - отношението към САЩ и Русия, е посочвано като проблем от по-малко от 5% от респондентите, коментира данните Павлов.