Диалогът на високо равнище е от ключово значение за изграждането на доверие и преодоляването на спорните въпроси в отношенията между България и Република Северна Македония. Позицията е обща между президента Румен Радев и министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев. Изразена е в позиция в телефонен разговор, проведен по инициатива на премиера на РСМ.

По време на разговора бяха обсъдени аспекти от двустранните отношения между България и Република Северна Македония, ефективното спазване на правата на хората, които открито се изявяват като българи в югозападната ни съседка, както и европейската перспектива на страната, информират от пресцентъра на президентството.

Малко по-късно от там съобщиха, че темата Република Северна Македония е била част и от разговора на Румен Радев с неговия австрийски колега президента Александер Ван дер Белен.

Радев иска конкретни резултати от диалога с РС Македония

Радев иска конкретни резултати от диалога с РС Македония

Дневният ред на отношенията между София и Скопие не трябва да е подвластен на външни влияния

Румен Радев е подчертал позицията на страната ни, че продуктивният двустранен диалог между София и Скопие е незаменим инструмент за преодоляване на спорните въпроси в двустранните отношения и България очаква конкретни резултати от него.

Александер Ван дер Белен е поздравил Румен Радев по случай преизбирането му като държавен глава на Република България и е изразил съболезнования във връзка с тежките инциденти в дома за възрастни хора в село Рояк и на автомагистрала "Струма".

Припомняме, че въпреки че няма специални индикации политически фигури в РСМ изразиха няколко пъти очакванията си след изборите преговорите с България да се отпушат и съседката ни да се забърза по пъти си към европейска интеграция. Преди дни специалният пратеник на правителството на Република Северна Македония за България Владо Бучковски заяви увереност, че бързо ще се намери общ език с евентуалното ново българско правителство с премиер Кирил Петков.

Едновременно с това и в Северна Македония настъпиха политически трусове, след като Зоран Заев загуби изборите и подаде своята оставка, после пък я отложи.

Заев: България е единствената страна-пречка по пътя на Северна Македония към ЕС

Заев: България е единствената страна-пречка по пътя на Северна Македония към ЕС

Иска обещанията на ЕС да се спазват или хората ще се разочароват, което е огромна щета за европейската идея