Бизнесът при президента Румен Радев. Срещата е по инициатива на работодателите. А развитието на страната като силна икономика зависи от бизнеса, както отчете държавният глава.

Идеите на работодателите съвпадали с мнението на президентската администрация. Радев е удовлетворен от предложенията на бизнеса за големите стратегически приоритети на страната ни - Шенген , Еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). За Шенген беше свършена много работата, отчете държавният глава, но посочи, че трябва да положим още усилия. За Еврозоната също много е направено да се навакса забавянето.

Отворените проблеми стоят, каза президентът. Той визира инфлацията като изтъкна, че тук голяма роля има и бизнесът и призова заедно да се намерят начини да не се снижи стандартът на живот на българина. Радев очаква следващият парламент да приеме законите, които 48-ото Народно събрание не е имало волята да гласува. По думите му страната би напреднала по отношение на членството в ОИСР със служебно правителство.

Донев поиска да се приемат законите за съдебна реформа и ПВУ

Донев поиска да се приемат законите за съдебна реформа и ПВУ

Принципът за върховенство на правото е "огледало за приноса на всеки в съдебната система", според премиера

Пред бизнеса той постави въпроса за енергийната стратегия до 2050 година. Енергетиката е фундаментът на икономиката, подчерта Румен Радев, който ще търси пресечни точки за диалог с бизнеса. Вече нямаме take or pay, похвали се президентът за успехите в енергетиката ни. Но сподели, че всички чакат следващото редовно правителство.

Радев каза още, че страната ни не използва стратегическото си географско положение и посочи стратегическото сътрудничество с Турция. Предстои среща с румънския президент и държавният глава си пожела поне с още един мост да започнем сътрудничеството. Работете за намаляване на инфлацията, настоя президентът.

Проверките на служебното правителство установяват нерадостни неща при родните производители. Държавата е длъжник на българския производител, изтъкна Румен Радев.

КЗП хвана 150 нелоялни търговски практики

КЗП хвана 150 нелоялни търговски практики

Броят на констатираните нарушения надхвърля броя на направените проверки

Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) обяви, че приоритети за бизнеса са Еврозоната, Шенген и ОИСР.

Работодателите са разочаровани, че няма да станем част от "клуба на богатите" от 1 януари 2024 г.

Бизнесът постави въпроса за върховенството на правото и борбата с корупцията.

Поне две институции у нас не са достатъчни активни за борбата с инфлацията - КЗК и КЗП, според Симеонов.

За по-строги правила в митническата тарифа настоява още бизнесът. За енергетиката той иска равни конкурентни условия.

Румен Радев увери, че Министерството на финансите не се е отказало от Еврозоната, а ЕК е казала, че няма да ни приемат сега. Настойчиво държавният глава поставял въпроса за Шенген на Европейски съвет. Субективно се измествали критериите за членството ни в Шенгенското пространство, по думите му. Трябва ясно да дефинираме нещата, посочи той и обясни, че на родна почва трябва да си напишем домашното.

Служители на Европол идват у нас да разследват случая с 18-те мъртви мигранти

Служители на Европол идват у нас да разследват случая с 18-те мъртви мигранти

ЕК няма да промени позицията си за влизането на България в Шенген

У нас се хващали трафиканти на мигранти, които са граждани на ЕС. Сами не можем да се справим с тази мощна международна мрежа, каза президентът и настоя за общи европейски усилия. Не трябва безропотно да приемаме критиките към нас, смята той.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изтъкна, че икономиката ни се развива добре. Българският износ е лидер, заяви той. Безработица на практика няма, има недостиг на кадри, обясни Велев. Несигурността, недостигът на кадри и недостатъчно инвестиции са пречка за бизнеса.

Работодателите поставиха въпроса за компенсациите. Освен енергетиката за инфлацията влияние оказват и пазарната сила на търговските вериги и липсата на адекватен контрол. Бизнесът поиска внос на кадри, като този процес да бъде и административно подкрепен.

Румен Радев постави въпроса за облагане на свръхпечалбите на банките, а бизнесът подкрепя облагането на свръхпечалбите.