Нуждаем се от далновидност и мъдрост, за да бъде нашият съвместен дом място на мир и разбирателство. Това заяви президентът Румен Радев, домакин на традиционната вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Това съобщиха от пресцентъра на президентството. 

В словото си президентът припомни, че традиционната вечеря ифтар се е утвърдила като институционален знак на уважение към традициите и вярата на мюсюлманската общност в България.

"Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан е време, в което вярващите са водени от благородния стремеж да възвисяват духа си и да търсят в душите си милосърдие и човеколюбие", подчерта президентът.

Той призова това да бъде повод за пробуждане на съпричастността и състраданието.

Премиерът поздрави мюсюлманите за настъпването на Рамазан

Премиерът поздрави мюсюлманите за настъпването на Рамазан

Той отправя своите пожелания за здраве, благоденствие и спокойни дни

Държавният глава открои ролята на духовните водачи в България, които със своя незаменим личен пример допринасят активно за открития и достоен диалог между вероизповеданията у нас.

"Като президент ще продължа да споделям празниците на всички наши сънародници, да припомням историческите традиции, които обединяват народа ни, да насърчавам добрата воля между различните общности в България", заяви Радев.

Той пожела на всички български мюсюлмани здраве и благополучие.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи призова за повече човечност и взаимопомощ. Той подчерта, че помощта невинаги е материална, а щастието не е само материално постижение. Той се обърна с признателност към държавния глава за уважението към мюсюлманската общност в България.

"Ифтарът тази вечер е показателен за това, че обединявате всички български граждани, независимо от религиозни и етнически различия", каза още Мустафа Хаджи.

Радев поздрави мюсюлманите за Рамазан Байрам

Радев поздрави мюсюлманите за Рамазан Байрам

Тази година празникът протича по-различно

Гости на вечерята бяха представители на религиозните общности в България, на дипломатическия корпус у нас, ръководители на държавни институции, общественици, дейци от сферата на духовността, културата, образованието и науката.