На церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев награди посланика на Южна Корея Ли Хо-шик. Той бе удостоен с орден "Мадарски конник" първа степен за особено големите заслуги за развитието на двустранните отношения между Република България и Република Корея.

Това съобщиха от прессекретариата на президентството.

Държавния глава открои приноса на посланик Ли Хо-шик за задълбочаване и активизиране на сътрудничеството между двете страни в редица области от взаимен интерес.

Мандатът на посланик Ли Хо-шик не беше лесен и до голяма степен съвпадна със световната пандемия, но въпреки това той положи последователни усилия за поддържане на политическите контакти, насърчаването на търговско-икономическите връзки и развитието на културния и младежкия обмен, посочи Радев.

Президентът подчерта ролята на дипломата за разширяване на партньорството в областта на образованието и науката, акцентирайки върху все по-интензивното изучаване на корейски език в български средни и висши училища в София.

От своя страна посланик Ли Хо-шик благодари на държавния глава за оказаната чест и изрази надежда, че написаната от него книга "Здравей, София", ще подпомогне допълнително процеса на културно сближаване между народите на България и Република Корея.

Румен Радев отличи германския посланик у нас за възходящия тренд в отношенията ни

Румен Радев отличи германския посланик у нас за възходящия тренд в отношенията ни

Въпреки пандемията търговско-икономическият обмен между двете държави бележи ръст и е достигнал 10 милиарда евро