Не бързам и ще връча втория мандат следващата седмица. Това обяви президентът Румен Радев в Бургас, където присъства на националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2024".

Той призова депутатите да осмислят в дълбочина динамиката на политическите процеси в страната и да положат усилия здравият разум да се върне в Народното събрание.

По негови думи парламентът може да излъчи устойчиво мнозинство само ако партиите са в състояние да се обединят около националните интереси. В противен случай политическата криза ще ескалира.

ИТН ще разговаря с ПП-ДБ за втория мандат

ИТН ще разговаря с ПП-ДБ за втория мандат

Тошко Йорданов посочи, че войната в ДПС "много интересно" се отразява на политическия живот

Радев увери, че отчита динамиката на парламентарната математика през последните дни и необходимостта от време и диалог. Той обаче подчерта, че очаква новата втора по численост парламентарна група - тази на ПП-ДБ, ясно да заяви дали ще остане зад своите декларации, че ще бъде опозиция в Народното събрание, или ще потърси подкрепа за съставяне на правителство.

Той поясни, че това е и причината да не бърза с връчването на втория мандат.

Относно случващото се в ДПС той посочи, че то влияе на политическата обстановка, но подчерта, че "аз в кухнята на политическите партии не се меся".

Всяка политическа сила трябва да има свободата сама да решава своите вътрешни въпроси, категоричен бе държавният глава.

Припомняме, вчера ПГ на ДПС изключи 17 депутати от редиците си, включително съпредседателя Джевдет Чакъров, а малко след това доброволно напусна и Ахмед Врачев. Така ДПС стана четвърта по големина партия в Народното събрание, а ПП-ДБ - втора.

Хората зад Доган допускат подкрепа за втория мандат на ПП-ДБ

Хората зад Доган допускат подкрепа за втория мандат на ПП-ДБ

Той очаква още депутати да напуснат парламентарната група на ДПС