От парламентарната трибуна председателстващият заседанието Росица Кирова прочете решение след заседание на ПГ на ДПС. С 25 гласа "за", без против и въздържали се ДПС изключва председателя си Джевдет Чакъров както и останалите 16 депутати, които участваха в срещата с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в събота миналата седмица.

Росица Кирова обяви, че решението трябва да се отрази моментално на сайта на Народното събрание и така има пренареждане на парламентарните групи.

Така групата на ДПС става от 44 народни представили, колкото е в момента на 27 (вече без 17 народни представители - б.р.) и четвърта парламентарна група след ПП-ДБ, които са втори с 39 депутати, и "Възраждане" - трети с 38 депутати. 

34 са независимите народни представители, които са от ДПС, разпадналите се "Величие" и Калоян Методиев, влязъл от листите на БСП, но изключен още преди да се конституира парламентарна група.

Това означава, че ДПС вече и няма да получи мандат за съставяне на правителство.

Освен Джевдет Чакъров от ПГ на ДПС са изключени и Ализан Яхова, Анджей Джандев, Валентин Тончев, Едис Далдов, Ердуан Мехмед, Ешереф Ешереф, Левен Мениш, Марио Рангелов, Мехмед Салим, Павлин Кръстев, Севим Али, Тимур Халилов, Фатме Хасан Рамадан, Халибе Расим, Хайри Садъков и Юсеин Хасамов Вайселов.

По-късно през деня още двама депутати напуснаха ПГ на ДПС и се присъединиха към независимите - Ахмед Вранчев и Димитър Николов. Така ПГ на ДПС се сви до 25 народни представители само за три часа. 

Всички чакат ДПС

Всички чакат ДПС

Гюнай Хюсмен от ГЕРБ не е очаквал такъв разрив в отношенията между Доган и Пеевски

ДПС без Пеевски.

Паралелно с това привържениците на почетния председател Ахмед Доган подеха кампания под мотото "ДПС без Пеевски". Структурите излизат с декларации с идентично съдържание за изпълнение призива на основателя на партията и с един и същ финал: "ДПС без Пеевски". В декларациите структурите "застават непоколебимо до почетния председател на партията д-р Ахмед Доган и неговото решение за оставката на описаните в призива му лица". В защита на неговата воля, сме готови за всякакви последващи действия, декларират те. 

Появи се и информация, че групата на ДПС около Ахмед Доган ще се съберат днес, но форматът на събирането не е ясен. 

И в момента на сайта на ПП ДПС липсва вече информация кои са председателите, като информацията не е премахната само за почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Информацията за председателите - които би трябвало да са Делян Пеевски и Джевдет Чакъров липсва, или по-точно сайтът дава грешка. 

Пеевски отговори на Доган: Не съм предател! "Един телефон" отгоре няма да ме заличи

Пеевски отговори на Доган: Не съм предател! "Един телефон" отгоре няма да ме заличи

Двамата с Ахмед Доган се познаваме прекалено добре и двамата знаем каква е истината

След вчерашното изявление на Ахмед Доган, което се очакваше цяла седмица и в което той поиска оставките на Делян Пеевски - председател на ДПС, Халил Летифов - заместник-председател на ДПС, Станислав Анастасов - заместник-председател на ДПС, Хамид Хамид - заместник-председател на ПГ на ДПС, Ертен Анисова и Радослав Ревански, последва реакция и от страна на Делян Пеевски, като председател на ДПС.

Днес след обявяването на изключване на депутати Делян Пеевски отхвърли обвиненията за отправяни заплахи, както обяви другият съпредседател Джевдет Чакъров

Разделението в ДПС стана явно при гласуването на правителството на Росен Желязков от ГЕРБ с първия мандат в 50-то Народно събрание. Делян Пеевски настояваше за подкрепа и съставяне на правителство, а депутатите около Джевдет Чакъров последваха препоръката на Ахмед Доган да не се подкрепя правителство без ясен мандат, проведени преговори и подписано коалиционно споразумение.

Преди самото гласуване ПГ на ДПС вече беше изключило едно от знаковите си лица Рамадан Аталай, както и Айсел Руфад, а смяна бе извършена и на друго знаково лице на ДПС Филиз Хюсменова, която депозира своята оставка от 50-ото Народно събрание и го напусна. 

Припомняме, че Ахмед Доган пре ноември миналата година се завърна изненадващо в оперативното управление на партията временно до избирането на нов председател, след "изненадващата", по собствените думи на Доган, оставка на предишния председател Мустафа Карадайъ. Именно тогава обаче Ахмед Доган определи Делян Пеевски за "феномен в българската политика" с неговата хиперактивност, комбинативност и медиаторски умения. Също така от най-обругавания се бил превърнал в значим партньор за всички парламентарни групи. Така и не станаха ясни точните причини и мотиви Мустафа Карадайъ да подаде оставка. 

Когато Делян Пеевски се очерта като един единствен номиниран от структурите за председател на ДПС именно Ахмед Доган предложи режим на двама председатели, които бяха и избрани. 

ДПС избраха новото ръководство на партията

ДПС избраха новото ръководство на партията

Ахмед Доган е присъствал на заседанието