Днес, на XI-ата национална конференция на Движението за права и свободи (ДПС), която се проведе в София, бяха избрани новите съпредседатели на партията. Делян Пеевски и Джевдет Чакъров получиха единодушната подкрепа на делегатите на конференцията.

Изборът на новите лидери, както и промените в устава на ДПС, бяха направени в закритата част на конференцията, която събра над 1000 делегати от цялата страна. Присъстваха и депутати от Азербайджан и Турция, представители на международни организации, евродепутати на партията, както и посланикът на Турция в София и Главният мюфтия.

Преди това беше представен доклад за изминалия мандат от евродепутата Илхан Кючюк.

Ролята на почетния председател на ДПС, Ахмед Доган, който временно пое ръководството на партията след оставката на Мустафа Карадайъ, бе отбелязана като критична за стабилността на ДПС. Самият Доган предложи формулата за двама съпредседатели още в началото на годината, като настояваше Делян Пеевски и Джевдет Чакъров да застанат на върха на партията.

"Делян Пеевски е представител на новото поколение технократи в политиката, които имат, като че ли вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата. За кратко време той се очерта като парламентарист и ще бъде позитивно да продължава да се утвърждава в това направление. Визирам партийния му ангажимент да се фокусира предимно в разширяване на електоралното присъствие на ДПС", каза Доган тогава.

По думите на Доган Чакъров трябва да носи отговорност за традиционните райони на ДПС и за взаимоотношенията с Турция и либералните формации, докато Делян Пеевски е описан като представител на новото поколение технократи в политиката.

XI-тата Национална конференция на ДПС започна при засилени мерки за сигурност. Десетки полицаи бяха разположени в периметъра около "Интер Експо Център", където се провежда събитието, а в самата зала всички гости минават през проверка през скенер. Партийното мероприятие премина под мотото "Новото начало - заедно с хората".

По традиция националната конференция започна с бурни възгласи "ДПС", "ДПС", "ДПС" и в изпълнение на химните на Република България и на Европейския съюз.

Бившият председател на ДПС Мустафа Карадайъ, който подаде оставка през ноември 2023, дойде на Националната конференция на движението. За него е отредено място до бъдещия съпредседател на партията Делян Пеевски и зам.-председателя на Народното събрание Филиз Хюсменова, видно от разпределението на местата в залата.

Сред останалите гости на събитието са зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов и зам.-председателят на парламентарната група Теменужка Петкова, депутатът от БСП Драгомир Стойнев, председателят на управителния съвет на БЗНС Димитър Петков, президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов и др. На първия ред сред гостите са очаквани президентът на Либералния интернационал Хакиме Ал Хаите, лидерът на европейските либерали Греъм Уотсън и вицепрезидентът на АЛДЕ Илхан Кючюк.

На конференцията отсъства почетният президент на ДПС Ахмед Доган.

Ахмед Доган притеснен ДПС да не стане бутикова платена партия

Ахмед Доган притеснен ДПС да не стане бутикова платена партия

Той не присъства лично на конференцията