Честните избори са най-ефективният гарант на демокрацията и като общество и институции трябва да работим за повишаването на доверието към този инструмент на правовата държава. Това заяви държавният глава Румен Радев пред представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които са част от международна мисия за наблюдение на изборите у нас на 4 април.

Президентът посочи, че страната ни е изправена пред предизвикателството за първи път да проведе избори в условията на епидемична обстановка и припомни, че именно в тази връзка е провел поредица от консултации с отговорните институции, здравните власти, парламентарно представените и извънпарламентарни политически формации, граждански организации и представители на българските общности зад граница. Целта е да се вземат мерки както за гарантиране на здравето и изборните права на гражданите, така и за прозрачност на изборния процес.

Международни наблюдатели провериха как подготвяме машините за изборите

Международни наблюдатели провериха как подготвяме машините за изборите

Оценяването на усторйствата ще приключи до 31 март

По негови думи легитимността на всеки избор се състои в масовия вот на гражданите, а доверието на обществото в следващия парламент и правителство е най-големият капитал за тях.

На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с организацията и провеждането на вота. Сред акцентите в разговора бяха създадените условия за поставените под карантина граждани да могат да упражнят правото си на глас; организирането на достатъчно мобилни избирателни секции; затрудненията при обработването на резултатите от едновременното гласуване с машини и с хартиени бюлетини; недопускането на висок процент невалидни бюлетини, отчитани при предишни избори у нас; дебатът за въвеждането на видеонаблюдение при преброяването на бюлетините и оформянето на изборните протоколи, както и потенциалът за въвеждане на дистанционно гласуване за българите в чужбина.

От своя страна ръководителят на мисията наблюдатели Корийн Йонкър посочи, че това е деветата мисия на ОССЕ за наблюдение на избори в България и увери, че тя ще се ръководи в работата си не от сравнения с предишни избори у нас или с избори в други държави, а от критериите на международната организация в тази област.

Външно министерство покани международни наблюдатели за изборите

Външно министерство покани международни наблюдатели за изборите

От МВнР подчертават, че гарантирането на честни избори е приоритет за страната