Държавна агенция "Електронно управление", Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология представиха работата по оценяване на машините за гласуване пред мисията за наблюдение на изборите на Бюрото за демократични институции и права на човек към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Председателят на ДАЕУ Атанас Темелков съобщи, че оценяването, което се извършва от трите институции по одобрена Методика, ще приключи до 31 март. Това е крайният срок, определен от ЦИК. По негови думи голяма част от функционалните тестове на устройствата вече са направени.

Методиката е разработена въз основа на международния стандарт ISO/IEC 17067, като е избрана най-подходящата схема за оценка на типа на едно или няколко от устройствата за машинно гласуване.

Председателят на УС на БИС Ивелин Буров поясни, че става въпрос за утвърдена международна практика и няма как да бъдат оценени всички 9 600 машини.

Общественият съвет към ЦИК ще наблюдава одита на машините

Общественият съвет към ЦИК ще наблюдава одита на машините

Около 20 000 души няма да могат да гласуват, пресметна Росица Матева

Той добави, че въз основа на оценката собственикът на машините за гласуване - "Сиела Норма", официално ще декларира, че те са от един и същи тип и отговарят на оценения тип устройство.

От своя страна главният секретар на БИМ Златко Халваджиев обясни, че устройствата се оценяват в съответствие с предоставената от ЦИК хардуерна спецификация, като в момента се замерват и електромагнитните им излъчвания.

След като приключи оценяването на типа на машините, ще бъде изготвен Доклад за оценяване на съответствието, на базата на който ще бъде издадено решение за удостоверяване на съответствието от ръководителите на трите институции. Решението и докладът ще бъдат предоставени на ЦИК.

ЦИК отказала независима проверка на машините за гласуване

ЦИК отказала независима проверка на машините за гласуване

Защото държавните институции, които ще извършват проверката, били независими

Мисията за наблюдение на предстоящите изборите у нас започна работа на 1 март след покана на правителството за наблюдение на процеса на подготовка, предизборна кампания и изборния ден.

Припомняме, преди дни от "Демократична България" съобщиха, че Централната избирателна комисия (ЦИК) е отказала на искането им за независим одит на машините за гласуване с мотива, че държавните институции, които ще извършват проверката, са независими.