Общество, в което пътят към успеха минава не през труда и усърдието на хората, а през корупцията и клиентелизма, е обречено на постоянна криза. Трябва с общи сили да работим това да бъде преодоляно. Това заяви в Първомай президентът Румен Радев по повод днешния празник - 1 май.

Запитан дали, ако БСП върне мандата, има готовност със състава на служебен кабинет, той посочи, че конституционната отговорност на президента е да назначи служебно правителство едва ако партиите в парламента не успеят да съставят редовно такова.

Радев изрази надежда, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност в опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна.

Относно изборните правила и светкавичното им обнародване, както и призивите от страна на ГЕРБ да бъд наложено вето, Радев направи следния коментар: "Доживяхме ГЕРБ да призовава президента Радев да наложи вето".

Три варианта пред БСП вижда Александър Симов

Три варианта пред БСП вижда Александър Симов

Разграждането на едно авторитарно управление не е въпрос за красива стилистика - трябват не думи, а дела

Той обясни, че е взел решението за бързото обнародване на ИК в Държавен вестник, защото честните избори са приоритет, защото правителството на Борисов твърде дълго е бавело машинното гласуване, твърде дълго е пречело на българите в чужива да гласуват и твърде дълтго сме били европейски рекордьори по недействителни бюлетини.

"Какво искате - бавене и хаос или организация? При положение че отидем към служебно правителство, няма да мислим тогава какво да правим. В случай че имаме нова ЦИК, тя трябва да встъпи в своята роля още с разпускането на Народното събрание", категоричен бе държавният глава.

Той определи инсинуациите, че президентът избира ЦИК и придобива някакви права над нея като "евтина пропаганда".

"И преди, и сега президентът не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от Народното събрание. Като президент не мога нито да посоча, нито да избера когото и да било за член на ЦИК", поясни Радев и допълни, че разликата е в обществените консултации - по новия закон те ще се провеждат не в НС, а в президентството.

Промените в ИК са скандални и ще предизвикат хаос според говорителя на ЦИК

Промените в ИК са скандални и ще предизвикат хаос според говорителя на ЦИК

Правени са от партии, обсебени от определен изборен резултат

В рамките на тържествената програма в Първомай президентът получи от кмета на общината Николай Митков ключа на града, след което запали празничния огън, даващ началото на Майските културни тържества.

По-рано държавният глава проведе среща с кмета на община Първомай и представители на местните власти. Финансовата и административна децентрализация и необходимостта от ясни критерии при разпределяне на средства от страна на изпълнителната власт към общините, беше акцентът на срещата. Сред другите теми бяха състоянието на местната инфраструктура и пътната мрежа.