Хората искат да видят устойчива политика и решения, а за да ги видят, трябва да има ясна визия, решимост и диалог и на първо място да се поставят техните интереси, а не на друга държава. С пространна критика към властта пред журналисти се изказа държавния глава Румен Радев, който в момента се намира в САЩ. Той премина през всички актуални теми

Държавният глава призова правителството и производителите да проведат разговори за проблемите в сектора и да бъдат търсени устойчиви решения, които да дадат ясна перспектива за бъдещето и да има повече справедливост.

Държава не се управлява с бягство от отговорност, с квалификации, лозунги, противопоставяне на едни сектори от икономиката и обществото на други.

Държавата трябва да се управлява така, че да има доверието на хората и те ще дадат своето доверие, когато видят, че правителството поставя на първо място българските интереси, на българската икономика и на българските граждани. Когато това не се прави доверие се изчерпва много бързо и хората тръгват да решават въпросите си и с протести, заяви Румен Радев.

Според държавния глава преди една година именно България е поставила въпроса за опасността от прекомерния внос на украинска селскостопанска продукция и "България е помогнала на ЕС да разбере проблема" и потенциалните рискове, които той носи. Като проблем Радев открои и неизравнените субсидии между България и други страни в ЕС, а и вътре в страната - "но това не означава, че трябва да се обвиняват хората, които ни хранят", а проблемът се корени назад в дългогодишната политика.

Румен Радев коментира и вчерашното изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ДПС е дефакто част от "некоалицията", припомняйки, че ДПС участва във важните процеси за конституционни промени, "което определя нашето бъдеще оттук-нататък", гласува за правителството и неговите решения и няма значение как точно ще бъде наричано това участие.

"Важно е кой как взема тези решения, кой заедно ръководи държавата", посочи президентът.

Държавният глава разкритикува правителството и за пасивната му политика по отношение на присъединяването ни към Шенген, борбата с нелегалната миграция и трафика на хора. Посъветва и премиера Денков да отиде в Австрия, както и попита докъде правителството и стигнало в развитието на неговия проект за създаване на център за противодействие на нелегалната миграция с фокус именно върху разследването на финансовите и организационни мрежи на нелегалния трафик в Европа. Президентът добави, че очаква отговор от българското правителството на какъв етап е създаването на този център.

Държавният глава изрази признателността си за последователната подкрепа на президента на Австрия Александър Ван дер Белен, с когото разговаря в Ню Йорк, за присъединяването на България към Шенген. Самото австрийско общество трябва да разбере, че България е надежден член на ЕС, полага всички усилия за охраната на своите граници и заслужава да бъде в Шенген, затова и правителството трябва да работи с научните среди, обществените организации и медиите, според Радев.

Румен Радев коментира и дрона, доплувал до Тюленово в контекста на рисковете за националната сигурност. "Неслучайно казах, че войната, по начина, по който се отнасяме към нея, ще повишава своята интензивност и ще разширява своя пространствен обхват. Черно море вече е военна зона и там се свалят дронове, плуват мини, спират се търговски кораби от военни кораби и се потопяват военни кораби. И ако не вземем мерки и не разберем, че час по-скоро трябва да сложим край на тази война, това неизбежно ще пълзи към нас", подчерта Румен Радев.

Запитан доколко съществен е въпросът дали дронът в Тюленово е руски или украински и има ли опити за извличане на политически дивиденти от това, държавният глава посочи, че въпросът е какво може да причини този дрон. "Но ако той е съответно руски, знаете какво може да следва от такива случаи. Имаше подобен случай в Полша, когато ракета падна и уби двама невинни граждани, тя се оказа украинска", добави президентът.

Държавният глава поиска МО и МВР да предоставят повече информация дали са спазени всички процедури при обезвреждането на дрона.

Държавният глава постави акцент отново върху инвестициите в модернизацията на Българската армия, повишаване на способностите на армия и нейната оперативна съвместимост с нашите съюзници. "Всичко това трябва да се постави на първо място, а не да гледаме на Българската армия като на донор и склад за снабдяване с оръжия и боеприпаси на други държави", подчерта още Румен Радев.

Държавният глава открои изказванията на генералния секретар на ООН Антонио Гутереш, на президентите на САЩ, Турция, Бразилия и Португалия, които са изразили дълбока загриженост от ескалиращите кризи, но общото в посланията, според Радев, е била думата "реформа" и констатацията, че светът се е променил, а международните институции изостават.

Затова са нужни промени както в структурата и състава на Съвета за сигурност, така и в начина, по който той взима решенията си. Ролята на ООН за предотвратяване на конфликти и за тяхното разрешаване трябва да се засили и това зависи от всички нас, подчерта още президентът Румен Радев.