България очаква своевременна подкрепа от своите съюзници за съхраняване на отбранителния капацитет на Българската армия и модернизация на въоръжените си сили. Това е заявил държавният глава Румен Радев по време на среща с председателя на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер. Припомняме, че тази сутрин Бауер пристигна на необявено предварително посещение у нас. Утре той ще присъства на демонстрации в "Ново село".

В рамките на разговора са били обсъдени рисковете и заплахите пред сигурността, произтичащи от войната в Украйна, както и предприетите мерки за повишаване на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на Алианса.

Динамичните промени в средата за сигурност изискват преосмисляне на начина, по който европейските страни-членки на Алианса инвестират в отбранителни си способности - това е обща позиция на Радев и Бауер, в която българският държавен глава отново е призовал за преодоляване на разделението в рамките на НАТО на страни-производители и страни-купувачи, като се пристъпи към съвместното разработване и внедряване на отбранителни технологии и оборудване. Такава възможност предоставя механизмът DIANA, според Радев и това е най-прекият път към постигане на оперативна съвместимост между отделните страни-членки в Алианса, подчерта президентът.

Румен Радев е изразил високата си оценка за подкрепата, която Нидерландия оказва за охраната на българското въздушно пространство, както и за отличното взаимодействие на българския контингент в рамките на формирането и подготовката на батальонната бойна група на Алианса на територията на България.

Шефът на Военния комитет на НАТО пристигна у нас

Шефът на Военния комитет на НАТО пристигна у нас

Роб Бауер ще посети и полигона "Ново село"

Малко по-късно от Министерски съвет съобщиха, че и премиерът Кирил Петков е провел среща с Роб Бауер. По време на разговора са били обсъдени стратегическите планове на НАТО за укрепване и отбрана на Източния фланг. Премиерът е поставил акцент върху необходимостта от координация между НАТО и ЕС по отношение на инфраструктурата, която може да бъде използвана от съюзниците и за граждански, и за военни цели.

Адмирал Бауер се е съгласил със стратегическия подход на България и отбеляза, че споделянето на тежестта, както и на риска, са важна част от солидарността в НАТО.