Президентът Румен Радев поздрави представителите на театралната общност и на българската култура и изкуство по повод Международния ден на театъра - 27 март.

В своя в поздравителен адрес до творците държавният глава подчертава, че българският театър никога не е опустявал, дори и в най-трудни времена.

Духовната връзка между твореца и всички, които вярваме, че изкуството е светилник за ума и сърцата ни, е нашият морален компас, изтъква Радев в приветствието си.

По негови думи в условията на ограничения и самоизолация, духовната връзка между творците и публиката е поставена на изпитание и това провокира цялото общество, държавата и нейните институции да покажат подкрепа за творческия и просветителски дух.

Президентът посочва, че е изключително важно българските творци да бъдат реално подкрепени и освен ефективни социални и икономически мерки да намерим начини да опазим културния си хоризонт.

В заключение той припомня думите на Пенчо Славейков: "Театърът е висш културен институт, най-висшият за живота и художественото слово на един народ. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра".