Не можем да мислим само в перспектива за полагане на тръби и на асфалт. Това заяви президентът Румен Радев по време на посещението си в Естония във връзка с инициативата за регионално сътрудничество "Три морета".

Той подчерта, че инфраструктурата е важна, но ако искаме икономика на бъдещето, трябва да вложим в научна и образователна свързаност.

По думи на Радев инфраструктурната свързаност не е цел, а средство за постигане на целта - висок устойчив икономически растеж и сходен жизнен стандарт с развитите европейски страни в рамките на преход към зелена и дигитална икономика. Той заяви, че младите специалисти и изследователи от региона трябва да могат заедно да работят по различни проекти.

България прие от Естония домакинството на инициативата "Три морета"

България прие от Естония домакинството на инициативата "Три морета"

Страната ни продължава да насърчава диалога

Според президента географският обхват на "Три морета" трябва да се разшири и България да не остава в периферията. Той посочи, че лидерите на Гърция и Кипър са изразили желание да се включат. Според държавния глава приобщаването на тези две европейски държави дава нова перспектива и по-добро положение на България, защото страната ни няма интерес да остава в географската периферия и инфраструктурните, енергийни и дигитални трасета да свършват на нашата граница.

С 20 млн. евро участваме в инициативата "Три морета"
Обновена

С 20 млн. евро участваме в инициативата "Три морета"

Това обяви премиерът Бойко Борисов

Радев посочи, че е необходимо да се привлекат още средства за Инвестиционния фонд на инициативата. Полша е допринесла с 500 млн. евро, за България и другите страни засега минимумът е 20 млн. евро. САЩ са се ангажирали да инвестират 1 млрд. долара, ако всички страни дадат принос към общия инвестиционен фонд. Според президента това е критично малко на фона на всички проекти за инфраструктурно развитие. Тепърва обаче щели да се търсят средства.

Днес българският държавен глава ще приеме символично домакинството на инициативата "Три морета", която обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Целта е чрез съвместни проекти да се насърчи сътрудничеството за инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност, за постигане на устойчивост и икономически растеж.

Домакин на срещата на върха в Талин е президентът Керсти Калюлайд, като тази година повечето от държавните глави от страните участнички ще се включат дистанционно.

Президентът обсъди перспективи за увеличаване на инвестициите от САЩ у нас

Президентът обсъди перспективи за увеличаване на инвестициите от САЩ у нас

С представители на Американската търговска камара в България