Новоизбраният български президент Румен Радев се опита да разсее опасенията, предизвикани от реториката му в навечерието на президентските избори през ноември, че като лидер на страна членка на ЕС и НАТО той е твърде приближен на Кремъл.

"България винаги ще работи само и единствено заедно с партньорите си - ЕС и НАТО... Искам България да бъде истински член на НАТО, с истински възможности и да бъде лоялен и предвидим партньор", коментирал Радев в интервю за авторитетното британско издание "Файненшъл таймс".

Нещо повече, той настоял, че никога не е бил в Москва.

Но в интервюто, дадено в София, Радев, който е бивш шеф на българските военновъздушни сили, също така се обявил категорично за поправяне на отношенията между западния военен алианс и Русия - позиция, която се понрави на българите по време на президентските избори, но която може да е в противоречие с нарастващото безпокойство в Европа относно руската подривна дейност спрямо Запада, отбелязва изданието.

"Смятам, че ние сме изправени пред общи заплахи - тероризма, ислямския фундаментализъм - и сътрудничеството между НАТО и Русия е необходимо", посочил Радев, говорейки на свободно на английски език и допълва: "Ако не работим за по-добър диалог и за намаляване на конфронтацията, ние не можем да се справим с тези глобални заплахи ефективно."

"Файненшъл таймс" коментира, че Радев е добре запознат с двете гледни точки. Бивш пилот на изтребител МиГ-29, обучавал се в България - тогава съветски сателит - в последните години от Студената война, Радев е продължил обучението си във военен колеж в американския щат Алабама през 1990-те години, дипломирайки се с отличие.

Изданието припомня за подадената от него оставка като командир на ВВС през август, преди да обяви впускането си в надпреварата за "Дондуков" 2, подкрепен от БСП. Отбелязва се, че неговото име още преди това е било обсъждано в Москва като възможен кандидат по време на посещение на делегация на БСП, водена от Корнелия Нинова.

Ала Радев също така показва силно желание да демонстрира лоялността си към НАТО, посочва още "Файненшъл таймс" и разказва на читателите си в няколко параграфа, че в България са налице масови топли чувства към Русия заради Освобождението от османско иго. Припомня се също, че БКП за малко не направи България 16-а република в състава на СССР.

И въпреки присъединяването ни към НАТО и ЕС, Русия е останала важен икономически партньор на страната. Руски компании и руски физически лица контролират около 20 процента от българската икономика, което до голяма степен се дължи на зависимостта на страната от "Газпром" и "Лукойл" за почти цялото количество газ и петрол, което потребява България.

Припомня се, че по време на предизборната кампания Радев призова за облекчаването на международните санкции, наложени на Русия заради анексирането на Крим и ролята ѝ в конфликта в Източна Украйна, като причина за това изтъкваше, че те са в ущърб на износа на българска земеделска продукция и на туризма.

Коментира се още, че критиците на Радев се притесняват, че по време на мандата му като президент ще е налице засилване на опитите на Кремъл да дестабилизира България.

"Сега руснаците имат приятели в почти всяка политическа партия - левите, крайнодесните и националистическите", изтъкнал Илиян Василев пред изданието, който е бивш посланик на България в Москва.

Омаловажавайки с усмивка репутацията си на русофил, Радев обаче заявил, че неговите първи пътувания в чужбина щели да бъдат в Брюксел и Букурещ, а не в Москва.

"България ще остане проевропейска, но ние не сме доволни от Европа на две скорости", добавил Радев, имайки предвид, че България все още не е приета в Шенген заради неуспеха си да обуздае организираната престъпност и корупцията и да реформира съдебната система.