Надявам се да излезем от цикъла връчване на мандати за съставяне на правителство и нови предсрочни парламентарни избори, защото членството в НАТО е преди всичко отговорност към нашата собствена сигурност, а това означава изграждане на адекватни и съвременни отбранителни способности. Проблемите на отбраната трябва да станат едни от проблемите на обществото.

Това заяви президентът Румен Радев на националната конференция "20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно", провела се в Централния военен клуб в София.

Той обясни, че трябва да се преосмисли ролята на Алианса, бъдещето на организацията, за отговорностите и приносът на България към укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО. Длъжни сме да отдадем дължимото на институциите, на политическите фактори, на президентите, на министър-председателите, на служителите на МВнР и на Министерство на отбраната за огромните по обем политически, дипломатически и организационни усилия за осъществяване на стратегическата цел - да бъдем пълноправен член на Алианса, каза Радев.

По думите му процесът на пълноценна интеграция на България в НАТО ще е дълъг и труден процес, защото все още не покриваме определени критерии и стандарти на Алианса.

"За страните като нашата, не можем сами да развиваме прогресивни и модерни за подготовка военни линии, защото изискват финансови, научни и човешки ресурси. Най-важният фактор е човешкият фактор, подготовката на наличния състав", изтъкна Радев.

Той посочи, че е крайно време българският парламент да се отнесе с цялата сериозност към отбраната. Двата процента за отбрана не са таван, а повод за ускоряване процеса на модернизацията на армията, коментира още Румен Радев.

Тагарев преговаря да произвеждаме боеприпаси за "Страйкър"

Тагарев преговаря да произвеждаме боеприпаси за "Страйкър"

С директора на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ Джеймс Хърш