Парламент най-рано ще има през следващата седмица, като междувременно участващите в преговори за общо управление трябва да постигнат напредък, за да могат да приемат бюджет и да сформират правителство. Това заяви президентът Румен Радев преди заключителното заседание на Сесията на Комитета на пълномощните представители на страните-членки на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, Руската федерация.

По негови думи парламентарно представените партии имат две важни задачи - съставяне на правителство на база на устойчиво парламентарно мнозинство и приемане на бюджет. Задачите според него изискват баланс и време за диалог.

ПП започва дискусия за постигане на коалиционно споразумение

ПП започва дискусия за постигане на коалиционно споразумение

Поканени са да участват представители на БСП, ИТН и ДБ

С оглед тези два приоритета държавният глава обеща, че до края на тази седмица ще стане ясно кога ще свика Народното събрание.

Радев изказа съболезнования на загиналите в катастрофата на АМ "Струма" и увери, че българската държава прави всичко необходимо.

Президентът обясни, че предстоят още много действия, в които България ще бъде солидарна с РС Македония.

"Предстои разпознаване и транспортиране на загиналите. Ние сме заедно с нашите братя от Северна Македония. Надяваме се оцелелите да се възстановят възможно най-скоро", заяви той.

Държавният глава заяви още, че в телефонен разговор днес с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, както и на срещата с министър-председателя Зоран Заев, е изразил готовността на българската държава да направи всичко необходимо за оказване на помощ и лечение на пострадалите при катастрофата, както и за разкриване на причините за тежкия инцидент.

ПП искат тясна коалиция - ДБ най-важни, без ГЕРБ и ДПС

ПП искат тясна коалиция - ДБ най-важни, без ГЕРБ и ДПС

Кирил Петков уточни, че целите са много близки