Жестоката катастрофа с автобус, който изгоря напълно в нощта на 23 ноември, е станала при 31 км на автомагистрала "Струма".

Сигналът за инцидента е получен около 2.00 часа, като на място са пристигнали веднага пожарни, пътна полиция и други служби.

Автобусът се е ударил в мантинелата и в дясно, и в ляво, в преградната мантинела между двете платна. Изгорял е напълно, като именно огънят се предполага, че е причина за смъртта на толкова много хора. Свидетели на инцидента са дали показания за взрив.

Загиналите са 45 души, между тях 12 деца. Седем са оцелелите, като те са приети в "Пирогов" с обгаряния, вдишали са и пушек. Един пострадал е приет в травматологията със счупвания.

4-годишно дете е най-малкият пътник в катастрофиралия автобус на АМ "Струма"

4-годишно дете е най-малкият пътник в катастрофиралия автобус на АМ "Струма"

Македонски медии публикува списък с пътниците

Снимка 554659

Източник: БГНЕС

Превозното средство е с регистрация на Република Северна Македония. Автобусът се е движил в конвой с още три автобуса, като част от туристическа група на посещение в Истанбул.

Малко преди инцидента са направили почивка на бензиностанция край София, където може да е имало прекачвания между автобусите. Заради това и все още не се знае точната самоличност на починалите.

Изгорелият автобус е бил последният от колоната, затова и останалите не са разбрали за случилото се веднага.

Външният министър на РСМ Буяр Османи и премиерът Зоран Заев пристигнаха у нас и посетиха пострадалите в болница "Пирогов". Проведена бе и среща между премиерите Стефан Янев и Зоран Заев. На брифинга в МС стана ясно, че разследването се поема от българските институции, като ако се наложи, ще бъде търсена и подкрепа на македонските им колеги. 

Началникът на НСлС Борислав Сарафов уточни от мястото на инцидента, че очакват документите за автобуса, за фирмата-превозвач, за пътниците. Ключовият момент е получаване по най-бърз начин на биологичен материал за сравнително изследване за идентификация на жертвите в автобуса.

Представител на македонските разследващи заяви, че са се договорили за изясняване на всички подробности по случая. Става въпрос за голяма трагедия - 12 деца загубиха живота си, каза той.

По думите на Сарафов няколко екипа разпитват оцелелите 7 души в катастрофата, които са настанени в "Н. Пирогов". От седмината пострадали, само двама са в адекватно състояние, останалите с в шок или реанимация, макар и без опасност за живота. На място се разпитват очевидци на инцидента. "Картинката се изяснява с всеки изминал час. Предстои съдебно-медицинска и автотехническа експертиза. Чул се е взрив, въпросът е от какво е причинен - дали в автобуса или от удара в мантинелата", каза Сарафов.

Четирите автобуса не са били в компактен конвой, уточни той. Български съдебни лекари, криминолози и вещи лица по автотранспорта изясняват причината за катастрофата, допълни Сарафов.

Според представител на македонската прокуратура собственикът на фирмата-превозвач твърди, че от 20 г. има транспортна компания, но не е имал инциденти. Предстои да видим документите, ние обвинителите повече вярваме на документи, отколкото на твърдения, каза македонската прокурорка.

Македонска фирма строила пътя, където изгоряха 45 души в македонски автобус

Македонска фирма строила пътя, където изгоряха 45 души в македонски автобус

Още преди 15 г. шофьори предупреждавали транспортния министър Мутафчиев

Снимка 554655

Източник: БГНЕС

Инцидентът се разследва, като той бе възложен от главния прокурор на Националната следствена служба. Сутринта на мястото на инцидента дойде и шефа на НСлС Борислав Сарафов. Досъдебното производство е взето под специален надзор по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев.

Експертите за катастрофата:

Вероятна причина за пожара, който е изгорил автобуса, е ударът в мантинелата, който може да е предизвикал искра. Районът е със завой, а по време на удара вероятно е валял и слаб дъжд, което прави пътната настилка мокра и хлъзгава.

Не се изключва и заспиване или здравословен проблем на шофьора.

Изгорял е тахографът на македонския автобус - ще събират данни от пътните камери

Изгорял е тахографът на македонския автобус - ще събират данни от пътните камери

От ГКПП "Капитан Андреево" до мястото на инцидента не са регистрирани пътни нарушения

Снимка 554657

Източник: БГНЕС

Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви сутринта, че по трасето стават често инциденти, като денивелацията на трасето е голяма.

От МРРБ по-късно обаче отрекоха информацията, че именно там се случват пътнотранспортни произшествия. Сформирана е работна група, която да огледа мястото и състоянието на пътя.

Според Йонко Иванов не изключва причина за инцидента да е и техническа неизправност на автобуса.

Експертът от Института за пътна безопасност Богдан Милчев настоя на това, че маркировката по българските пътища не отговаря на стандартите.

Комитова поиска проверка на участъка на АМ "Струма", където изгоряха 45 пътници

Комитова поиска проверка на участъка на АМ "Струма", където изгоряха 45 пътници

Там нямало концентрация на катастрофи

Тази вечер стана ясно, че автобусът на "Беса Транс" не е имал лиценз за международен превоз на пътници, а тече и процедура по за отнемане на лиценза и на самата фирма. Това заяви македонският министър на транспорта и съобщенията Благой Бочварски каза тази вечер. Той се позова на резултати от проведена проверка на властите в Северма Македония.

Според законодателството на страната, на всяка подобна фирма се отнема лиценз, ако бъде установено подобно нарушение.

"Ще бъде извършена извънредна проверка на дружеството", каза Бочварски.

Скопие се надява от утре вече да се включи активно в разследването, след като днес екипът ѝ не е бил допуснат за аутопсиите у нас. Подадени са необходимите документи до българските власти.

Вече е възстановено движението на АМ "Струма" при км 32 в посока София, съобщиха от АПИ.

Движението в посока Дупница остава ограничено и се осъществява през обходен маршрут: п.в. Даскалово - Перник - Радомир - п.в. Д.Диканя. Трафикът в района се регулира от "Пътна полиция".

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.​