Тази нощ 45 души загинаха при катастрофа с автобус на автомагистрала "Струма", съобщиха от МВР. Сигналът за инцидента е подаден малко след 2 часа тази сутрин. Превозното средство е с регистрация на Република Северна Македония. Той се е движил в конвой с още три автобуса. Най-вероятно е пътувал от Истанбул към Северна Македония, били са на екскурзия.

На мястото веднага са изпратени екипи полиция, пожарна и Спешна помощ. Седем души са спасени и транспортирани в болнични заведения.

В автобуса е имало 52-ма пътници. Автобусът се е запалил след удар в мантинелата, но ударите в мантинелите са два - и в дясната и в средната, която разделя двете платна. По време на инцидента е валял слаб дъжд. Шофьорът на автобуса е сред загиналите.

От "Пирогов" потвърдиха, че при тях са настанени след катастрофата 2 жени и 5-ма мъже. Шестима са с изгаряния на лицето и на горните дихателни пътища. Седмият пострадал е с фрактура на бедрото и е настанен в травматологията.

По първоначална информация физическото състояние на ранените е стабилно.

Хората са в тежка психотравма, загубили са близки, деца. Скачали са от прозорците на автобуса, оттам са и травмите им, съобщи проф. Мая Аргирова, началник на клиниката по изгаряния в "Пирогов".

Жертвите вероятно са граждани на Северна Македония.

Снимка 554595

Стефан Янев заяви, че това е невиждана по мащаба си трагедия до този момент, води се следствие. Янев се обърна към медиите с призив да запазят баланса между нуждата да информират обществото и разбирането, че инцидентът е изключително тежък и съзнанието, че всичко това се вижда и чува от близките на загиналите.

АПИ: движението от пътен възел "Даскалово" до пътен възел "Долна Диканя" е ограничено. Въведен е обходен маршрут.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков, който също е на мястото на инцидента, заяви, че следствието ще изясни подробностите. Напълно е възможно запалването на автобуса да е станало от допира с мантинелата. Чути са всякакви версии, включително и изтичане на гориво, но все още няма окончателни резултати. Има информация, че участъкът също е бил проблемен.

Тепърва ще се установява дали има наклони на магистралата, които се отклоняват от допустимите. Телата са изгорели до неузнаваемост, изтъкна Рашков и допълни: "Картината е ужасяваща, не всеки може да издържи на нея. Не е за гледане. Такова нещо аз не съм виждал."

На този етап версиите са човешка грешка или техническа неизправност като причина за тежкия инцидент, заяви директорът на НСлС Борислав Сарафов. Телата са изгорели до неузнаваемост, ще се идентифицира самоличността на всяка една жертва. Не се знае и точната бройка на пътниците, тъй като може да са се прекачвали от другите автобуси, уточни още директорът на НСлС.

Богдан Милчев: Маркировката по пътищата ни не отговаря на нормите

Богдан Милчев: Маркировката по пътищата ни не отговаря на нормите

По всяка вероятност има човешка грешка пре катастрофата на АМ "Струма"...

Българският премиер Стефан Янев е уведомил колегата си от западната ни съседка Зоран Заев. Премиерът на Северна Македония Зоран Заев пътува към България.

"Първо, искам да изразя съболезнования на близките на жертвите. Преди няколко минути българският премиер Стефан Янев ме информира за голямата трагедия на АМ "Струма" край Боснек. Там автобус с македонски номера е претърпял катастрофа и се е стигнало до трагедия. В него са пътували 53 пътници, 46 са загинали, а 7 са закарани в болницата, и са транспортирани към София. Помолих премиера да ме информира своевременно за причините за инцидента. Македонските служби - министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването са информирани, и още сутринта ще изпратят екипи, за да помогнат. Първо трябва да се потвърди откъде на къде е пътувал автобуса, но вероятно вътре са пътували граждани на Северна Македония, щом е бил с такава регистрация. Ужасен съм от трагедията, съжалявам за инцидента. Благодаря на българските власти, които правят всичко за опазването на животите на оцелелите. Ще бъдем много благодарни за разследването на тази трагедия." - каза Заев, цитиран от БГНЕС.

От посолството на РСМ в София са изпратили свой представител в болница "Пирогов".

Снимка 554594

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев делото за тежкия пътен инцидент на АМ "Струма" е възложено на екип от следователи от Националната следствена служба. Вече са започнали действия по разследването, извършва се оглед на местопроизшествието.

Кметът на Перник: Участъкът на катастрофата на АМ „Струма“ е с остри завои

Кметът на Перник: Участъкът на катастрофата на АМ „Струма“ е с остри завои

По думите му става въпрос за републикански път

Над 50 м мантинела е скъсал автобусът при инцидента на "Струма", обясни кметът на Перник Станислав Владимиров. Причините за трагедията по думите му могат да бъдат много - от мокрото трасе, до невнимание или заспиване на шофьора.

"На това трасе често стават инциденти. То е с огромна денивелация в продължение на два километра. Това трасе е едно от най-тежките в нашата страна." - допълни Владимиров, цитиран от Нова телевизия.

Според пътния експерт Йонко Иванов, причините за инцидента може да са три - техническа неизправност, може да е здравословен проблем или заспиване на водача. Ако е валяло дъжд и това може да е допринесло за трагедията. "Такива автобуси обикновено са с двама шофьори. На границата би трябвало да са засечени почивките им." - допълни той.

Експерт по пътна безопасност настоя за оставки заради инцидента на „Струма“

Експерт по пътна безопасност настоя за оставки заради инцидента на „Струма“

Трябва да бъдат взети спешни мерки

АПИ: движението от пътен възел "Даскалово" до пътен възел "Долна Диканя" е ограничено в двете посоки. Обходният маршрут е: пътен възел "Долна Диканя " - път III-627 - Радомир, и път I-6 до пътен възел "Даскалово".