Маркировката по българските пътища не отговаря на стандартите, заяви пред БНР експертът Богдан Милчев от Института за пътна безопасност по повод на тежката катастрофа на АМ "Струма", взела над 40 жертви.

"По всяка вероятност има човешка грешка в комбинация с техническа неизправност, тъй като дори да катастрофира автобусът, той не би трябвало да се запалва. По-скоро може би хората са загинали от пожара, а не от самата катастрофа." - смята той.

45 души, сред тях 12 деца, загинаха в горящ автобус на АМ „Струма“
Обновена

45 души, сред тях 12 деца, загинаха в горящ автобус на АМ „Струма“

7 души са настанени в "Пирогов"

"Няколко правителства поред отказват да се занимават с проблемите, свързани с маркировката по нашите пътища. Маркировката в България не отговаря на нормативните изисквания за светлоотразителност." - коментира Милчев.

По думите му, шофьорите се напрягат и се уморяват по-бързо, а тогава те по-често допускат грешки. допълни той.

"Имаме данни, че в този участък около село Боснек има множество тежки инциденти, включително миналата година верижна катастрофа с участие на автобус, има и смъртни случаи на този участък. В продължение на няколко месеца ние алармираме българското правителство, че предстои "второ Своге", тъй като дефицитите на пътната безопасност в цялата транспортна система са страшно много и въпрос на време е, но никой не знае къде, да се случи подобен инцидент, какъвто се случи със Своге." - отбеляза Богдан Милчев.

"Не можахме да си вземем поука от Своге и в момента търпим следващия инцидент с толкова много жертви на едно място. Трябва това да се приоритизира като основен проблем на следващото българско правителство." - подчерта той.

Кметът на Перник: Участъкът на катастрофата на АМ „Струма“ е с остри завои

Кметът на Перник: Участъкът на катастрофата на АМ „Струма“ е с остри завои

По думите му става въпрос за републикански път