България във всички ѝ органи, имащи отношения по безопасността и бедствията за такъв тип инциденти, работи бързо и е на място в момента. Това заяви служебният премиер Стефан Янев на извънреден брифинг в Министерския съвет, посветен на тежката катастрофа на АМ "Струма", където загинаха 45 души, а 7 са ранени.

Днес е особен ден, ден, който е белязан за българския народ от две сериозни трагедии. Единият инцидент е в село Рояк в дом за възрастни хора, където загинаха български граждани. Една трагедия, която в момента се разследва, конкретика няма да бъде коментирана. В рамките на по-малко от 7-8 часа нова трагедия беляза тази нощ - катастрофа с автобус, регистриран в Република Северна Македония, и с над 40 загинали души.

Стефан Янев изтъкна, че трагедиите са общи, трагедиите са това, което ни прави хора и съпричастни, без значение каква националност са загиналите хора. Единственото, което можем да направим, е да изразим нашата съпричастност с близките, семействата и съболезнования, каза Янев.

Оцелял от пожара в автобуса казал пред Заев за взрив

Оцелял от пожара в автобуса казал пред Заев за взрив

Все още не е потвърдена самоличността на загиналите

Оцелелите от катастрофата са настанени в "Пирогов", травмите са леки, за психични травми е рано да се говори и Янев се надява в близките дни повечето хора да бъдат транспортирани до местата, където те желаят или техните близки желаят. Българските власти и властите в РСМ имат координация в здравеопазването. Координацията е създадена на всички нива и се надяваме от разследването да научим поуки и пороци, които да ни предпазят от недопускането на подобни инциденти за в бъдеще, каза Стефан Янев.

Служебното правителство обмисля възможността да обяви ден на траур. Днес е демонстрация на нашата съпричастност и преди всичко да погледнем дълбоките човешки корени, които са в основата на добрите добросъседски отношения с РСМ. Дали и как ще се развият отношенията и разговорите между двете страни - Стефан Янев вярва в диалога и в духа на откритост.

Допълнителна логистична подкрепа не е необходима към настоящия момент. Янев отказа да даде коментар какво са си казали българските и македонски власти с оцелелите от катастрофата на "Струма". Това, което ще кажем, от изтървани фрази може да излязат истории за някакъв вид недоверие или нещо допълнително, обясни Янев.

Пеканов за инцидента на АМ „Струма“: Държавата не може да си свърши работата

Пеканов за инцидента на АМ „Струма“: Държавата не може да си свърши работата

Той обясни, че трябва да се мисли как проектите да бъдат целесъобразно ефективни

От своя страна премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че това е една страшна трагедия с македонския автобус. Той благодари за съчувствието на България, което е усетил. Бил е информиран много бързо. Заев се надява оцелелите хора от тежката катастрофа да останат живи и да оздравеят. Координацията между РСМ и България е на изключително високо ниво.

Болката е голяма и за двете държави, подчерта Заев и добави, че в добро и лошо двата братски народа винаги са били заедно и са си помагали. Според него ще има влияние от голямата трагедия с катастрофиралия автобус на АМ "Струма" в РСМ.

Той пожела успех за съставянето на правителство, което се ръководи от "Продължаваме промяната", ИТН, БСП и ДБ.

Янев не мисли, че магистралата е виновна за тежкия инцидент

Янев не мисли, че магистралата е виновна за тежкия инцидент

Трябва да има баланс между информацията