Преди катастрофата, в която загинаха 45 македонски туристи, а 7 са в болница "Н. Пирогов", автобусът е спрял на бензиностанция. Тя е на 20 минути път от мястото на инцидента. Няма спирачен път.

Това разказа пред bTV секретарят на областния съвет за сигурност на Перник Васко Пиргов, който е бил на мястото на инцидента заедно с първите полицаи и пожарникари. 

45 души, сред тях 12 деца, загинаха в горящ автобус на АМ „Струма“
Обновена

45 души, сред тях 12 деца, загинаха в горящ автобус на АМ „Струма“

7 души са настанени в "Пирогов"

Според Васко Пиргов, вероятно повечето жертви са се задушили. "Предполагам, че за 2-3 минути автобусът е изгорял, каза той. Няма как да се извади тахокартата, тъй като предната част е напълно изгоряла. Ламарината се е стопила", каза Васко Пиргов.

Пътят беше осеян с нафта. Не е за разказване, гледката е страшна, от задното дясно стъкло са скочили от автобуса, каза Пиргов. Според него настилката е перфектна.

Според него несъобразена скорост и заблуда на водача вероятно са причинили автобусната катастрофа с 45 жертви край Боснек. Изключено шофьорът да е заспал, увери той. Пиргов е пристигнал около 3:30 часа. Тогава огънят вече е потушен.

Оцелял от пожара в автобуса казал пред Заев за взрив

Оцелял от пожара в автобуса казал пред Заев за взрив

Все още не е потвърдена самоличността на загиналите

Според Пиргов вероятно шофьорът е карал с несъобразена скорост и се е заблудил, че кара в дясна лента в района на отбивка за крайпътна чешма.

Автобусът удря предна дясна гума в знак, който е хвърчал 45 метра напред.

"Пътната настилка беше перфектна, няма как да се е подхлъзнал автобусът", твърди Пиргов. Според друга информация, македонска фирма е строила този пътен участък и той не е сертифициран като магистрала именно заради лошо качество. 

Според него автобусът се е движел с над 100 км/ч и шофьорът не е реагирал адекватно. Вероятно се е спукал и резервоарът при първия удар. При триенето на метал в метал са се получили искри. Пожарът е тръгнал от предната част, като според полицаи е имало туби с нафта при резервните гуми. След като работи парното, от там излиза огън, каза секретарят на областния съвет за сигурност.

По-късно от МРРБ съобщиха, че служебният министър Виолета Комитова е поискала проверка на пътния участък.