Президентът Румен Радев удостои посланика на Армения у нас с орден "Мадарски конник" първа степен. Армен Едигарян бе отличен за заслугите му за укрепването и развитието на двустранните отношения. Това предаде БТА.

Държавният глава отбеляза, че по време на мандата си посланик Едигарян е положил последователни усилия да развие двустранните отношения, въпреки редица обективни трудности, наложени от пандемията от COVID-19 и кризи от регионален и глобален характер. По думите му важното е, че диалогът, отношенията, контактите на високо и най-високо политическо ниво са били съхранени.

Радев подчерта, че по време на мандата на Армен Едигарян е имало сериозно развитие на търговско-икономическите отношения между двете страни, особено след 2022 г., когато те са отбелязали прираст с повече от 50 % и тази тенденция се е запазила във времето. Президентът посочи, че важна стъпка в тази посока е откриването на постоянна авиолиния между Ереван и София. Според него има огромен потенциал в контекста на разширяването на връзките между Европа и Азия - транспортни, енергийни, дигитални.

Румен Радев отбеляза и надграждането на двустранните отношения в областта на културата, образованието и науката. Предстои подписването на важен меморандум в областта на сътрудничество в сферата на високите технологии, научния обмен и научно-развойната дейност, добави той.

Посланик Едигарян от своя страна благодари за отличието и заяви, че въпреки кризи като ковид, войната в Нагорни Карабах и спиралата от избори в България, двете страни са пожънали успех в политическия диалог.

Радев награди посланика на Ирландия у нас с орден "Мадарски конник"

Радев награди посланика на Ирландия у нас с орден "Мадарски конник"

Отчете отличните двустранни отношения и личните усилия на Мартина Фийни