Държавният глава Румен Радев удостои с орден "Мадарски конник" - първа степен посланика на Ирландия у нас Майкъл Форбс на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2, съобщиха от пресцентъра на президентството. 

Президентът открои личния принос на посланик Форбс за динамичното развитие на отношенията между България и Ирландия.

През настоящата година България и Ирландия отбелязват 30 години от установяването на дипломатически отношения.

"Макар и кратки като история, тези отношения бележат динамично и възходящо развитие", подчерта Румен Радев. По думите му по време на мандата си у нас Майкъл Форбс е установил отлични и ползотворни отношения с българските институции и е допринесъл съществено за подготовката на България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Държавният глава подчерта и приноса на посланик Форбс за развитието на културните връзки между двете страни. Проведените редица литературни, музикални събития и изложби са предоставили възможност на българската публика да се запознае с богатото културно наследство на Ирландия.

"Искрено се надявам, че престоят ви в България е бил ползотворен, че сте разбрали по-добре древната история на нашия горд народ и че сте имали приятни моменти на приятелство, които ще помните дълго и професионално удовлетворение", каза президентът.

Майкъл Форбс определи като специален орденът "Мадарски конник" - първа степен." Този орден отбелязва постигнатото през последните четири години и се гордея с него. Гордея се с това, че сме развили отношенията между България и Ирландия", посочи дипломатът. "Знам, че Мадарският конник ще ме връща обратно в България, за да видя отново вашите невероятни долини с рози", каза още Майкъл Форбс.