Гледаме на Федерална Република Германия като на важен партньор и съюзник. Това заяви президентът Румен Радев на официална церемония в президентската институция, на която германският посланик Херберт Салбер беше удостоен с орден "Стара планина".

Отличието е поредното потвърждение за стратегическия характер на българи-германските отношения. 140-годишният юбилей от създаването на силни дипломатически отношения е повод да отбележим връзките в политиката и икономиката. 

Германският бизнес иска достъп до обществените поръчки у нас

Германският бизнес иска достъп до обществените поръчки у нас

Законите в България са добри, но прилагането им е проблем, категорични от бизнеса

Активизират са контактите между двата парламента, както и е засилено сътрудничеството между българските и немските институции. В резултат търговско-икономическите отношения между държавите са във възход, а за 2018 година търговският стокообмен е надхвърлил 8 млрд. евро. Това Радев отбеляза като рекорд за страната ни.

За мен е чест да получа орден "Стара планина" на края на дипломатическата ми мисия, каза от своя страна Н. Пр. посланик Херберт Салбер. Щастлив съм да видя прогреса на Балканите и по-специално приятелските отношения между България и Северна Македония, допълни германският дипломат. 

Германия готви Северна Македония за преговори за ЕС през септември

Германия готви Северна Македония за преговори за ЕС през септември

Решението трябва да бъде взето от Бундестага

Той оцени ролята на Бълагрия в региона като изключително конструктивна. България според Салбер е близък партньор и приятел на германската страна.