Германските предприятия нямат реален достъп до обществени поръчки. Това изтъкват от Германо-Българската индустриално-търговска камара, които организираха кръгла маса с участието на президентите на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и българският му домакин Румен Радев.

"Големите обществени поръчки, в строителството например, се получават от едни и същи фирми, споделиха немските инвеститори. Налице е известен напредък по отношение върховенство на закона, но съдебната система все още е много бавна. Законите в България са добри, но прилагането им е проблем", информират от камарата в мейл до нашата медия.

Друга тема на дискусията бе развитието на автомобилна индустрия в страната. Производството на части и компоненти в България многократно се е увеличило, смятат представителите на бранша. За новите играчи на пазара България е една многообещаваща локация, категорични бяха те.

Според президента на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Тим Курт 8,5% от всички преки инвестиции в България идват от Германия. Това прави Федералната република втория най-голям инвеститор в страната ни с 3,5 млрд. евро преки инвестиции.

България има капацитет да привлече стратегическа германска инвестиция

България има капацитет да привлече стратегическа германска инвестиция

Имаме потенциал и можем да се справим, категоричен Румен Радев

Дефицитът на специалисти бе една от основните теми на обсъждането. Като една от мерките за справяне с този проблем и по-добро развитие на производството в България бе изтъкната необходимостта от интеграция на малцинствата в работния процес. Очакванитя са, че така ще се справим с липсата на достатъчно кадри в страната. Друг източник на работна сила са българите в чужбина. За да бъдат убедени, че в България се предлагат добри кариерни възможности, е необходимо добрите примери да получават гласност в медиите, категорични бяха представителите на компаниите.

Представителите на германски фирми, развиващи дуалната форма на професионално обучение, изразиха загрижеността си, че тригодишното дуално професионално обучение не е атрактивно за младите българи. То не се поощрява в семействата. Според тях евентуално националното признаване на този вид квалификация би било мотивиращо за младите хора.

АИКБ бори недостига на кадри с дуално обучение и стипендии

АИКБ бори недостига на кадри с дуално обучение и стипендии

Предлага и облекчаване на трудовата имиграция

Според федералния президент Щайнмайер увеличението на стокообмена е впечатляващо. "Без съмнение германските предприятия не биха били тук, ако България не се бе превърнала в атрактивна бизнес дестинация. Това включва и желанието да се вложи много енергия в обучението на младите хора", каза той и изтъкна готовността за подкрепа в дуално професионално обучение.

По думите на българския президент Румен Радев над 5000 германски фирми присъстват в България. 30% от стоте най-големи инвеститори в България са немски фирми, подчерта той и поясни, че те са предимно в индустрията.

"В момента тече един всеобхватен процес на по изграждане на предвидима, устойчива, прозрачна бизнес среда", категоричен бе Радев. Седеммилионна България заема шесто място в света като сбор на медали във всички олимпиади по природни науки. "Ние сме далеч преди Германия в това отношение", посочи президентът Радев, който определи това като огромен потенциал, който вече се реализира.

България има стратегическо географско положение в Югоизточна Европа, близостта до германския пазар, членството в НАТО и ЕС, стабилната валута и едни от най-ниските данъци в Европейския съюз, изтъкна председателят на Камарата Тим Курт предимствата на страната ни.

Според анкета 88% от фирмите членове на Германо-Българската камара биха инвестирали отново в България. Същевременно от бизнеса заявяват необходимостта от реформи в съдебната система, борбата с корупцията и с организираната престъпност, както и зачитането на медийната свобода.

България вече втора подредна година изнася повече стоки за Федералната република, отколкото внася. Причините са две - страната ни е традиционен вносител на стоки, а Германия една от най-големите експортни икономики в света.

"Германските предприятия са заинтересовани от това да има политическа стабилност, сигурни цени и доставка на електроенергията, инвестиции в инфраструктурата и имплементиране на модела на дуалното професионално обучение в страната", допълни Тим Курт.

По думите на главния управител на ГБИТК д-р Митко Василев такива високопоставени политически посещения действат като катализатор в страната ни.

По време на кръглата маса инвеститорите споделиха, че при стъпване на българския пазар срещат отлична подкрепа, включително и политическа. Системата на здравеопазването има нужда от реформи, за да работи ефективно. От инвестиционна гледна точка това означава много възможности.

Бизнесът в България се стреми към развитие по отношение на дигитализацията. В индустрията и енергетиката има много възможности за инвестиране и растеж. В дигитализацията се крие един от най-големите потенциали за икономически ръст в България. Страната е номер едно ИТ аутсорсинг дестинация в Европа и трета в света със силно развиваща се стартъп сцена. Причините за това е талантът, базиран в страната и качественото образованието в областта на информационните технологии.

Припомняме, Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) е част от световната мрежа на германските външнотърговски камари. Те имат представителство в 92 страни. ГБИТК е наследник на Представителството на германската икономика (създадено през 1993 г.) и на Деловия клуб на германската икономика в България (основан през 1995 г. и по-късно влят в ГБИТК). Германо-Българската индустриално-търговска камара е официално учредена на 9 март 2004 година на базата на двустранно споразумение между правителствата на Федерална Република Германия и Република България. В ГБИТК понастоящем членуват 600 фирми, институции, организации и физически лица.