България има капацитет да привлече стратегическа германска инвестиция. Успешен е моделът на българо-германско икономическо сътрудничество.

Това заяви държавният глава Румен Радев след като заедно с федералния президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер посети производствената база на дружеството Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД в Радиново. Дружеството е основано през 1999 г. Двамата държавни глави разгледаха и учебния център на завода, където разговаряха със служители, съобщиха от администрацията на президента.

Германският бизнес иска достъп до обществените поръчки у нас

Германският бизнес иска достъп до обществените поръчки у нас

Законите в България са добри, но прилагането им е проблем, категорични от бизнеса

България трябва да убеди германското държавно ръководство и общественост, че имаме потенциал и можем да се справим, изтъкна българският президент.

"Точно по тази причина предложих на германския президент с представители на германските медии да дойдат тук, в "Либхер", да видят, че моделът на българо-германско икономическоработи и дава резултати", посочи президентът Радев.

Днес е вторият ден от официалното посещение на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в България, който е тук по покана на българския държавен глава Румен Радев.

На вчерашната среща между двамата Радев призова за реформи в ЕС, за да няма следващи кандидати за излизане от съюза.

На срещата между германския президент Франк-Валтер Щайнмайер с българския премиер Бойко Борисов бе изтъкнато, че стокообменът между България и Германия за 2018 г. надвишава 8 млрд. евро и бележи ръст от над 8% спрямо 2017 г.