На официална церемония в Гербовата зала на президентството държавният глава Румен Радев удостои с висши държавни отличия петима учени със заслуги в областта на медицината, образованието и културата.

В словото си държавният глава Румен Радев заяви, че трябва да ценим и да уважаваме всички проявени и ярки личности. "Вие допринасяте за благоденствието върху цялото общество", каза в речта си президентът и похвали медиците, че те са живият пример за всички нас, който да обединява и канализира нашата енергия.

С орден "Стара планина - първа степен" е награден акад. проф. д-р Петър Червеняков, за постижения в областта на гръдната и сърдечно-съдовата хирургия.

Проф. д-р Темелко Темелков и проф. д-р Радослав Гайдарски бяха отличени с орден "Св. св. Кирил и Методий" - огърлие, за значимия им и съществен принос в областта на медицинската наука в България.

Проф. д-р Радослав Гайдарски коментира, че трябва да се създадат по-големи връзки и по-голямо взаимодействие със западните страни, за да може младите лекари да не напускат България. "Въпреки нашата пенсионна възраст, ние все още участваме активно в операционните дейности", каза още в словото си той.

Държавният глава удостои проф. Николай Червенков с орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен, за големи заслуги в областта на историческата българистика и развитието на българската просвета и култура като цяло.

За заслуги в областта на образованието и природните науки с орден "Св. св. Кирил и Методий" - огърлие, е награден и акад. Александър Петров.