Войната на Русия срещу Украйна променя коренно средата на сигурност не само в региона, но и в Европа. Това изисква преосмисляне и реални действия в рамките на ЕС и НАТО за промяна на подходите за гарантиране на сигурността и мира.

Това заяви в сряда президентът Румен Радев. Той направи изявлението по време на срещата си на "Дондуков" 2 с помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид, която е на двудневно посещение у нас.

Това съобщиха от пресцентъра на президентството. 

Двамата обсъдиха основно стратегическото партньорство на България и Съединените американски щати, стабилността и сигурността в контекста на войната в Украйна, както и политиката на разширяване на Европейския съюз (ЕС) чрез преговорите със Северна Македония.

Държавният глава призова за недопускане загуба на отбранителни способности от Българските военновъздушни сили до получаването на поръчаните и заплатени от страната ни осем самолета F-16.

"Гарантирането на въздушния ни суверенитет е изключително важно не само за България, но и за нашите партньори", заяви държавният глава.

Президентът изтъкна и необходимостта от интегриране на основните проекти за модернизация на Българската армия чрез общи системи за контрол и логистика.

Сътрудничеството и енергетиката обсъдиха Петков и Донфрид

Сътрудничеството и енергетиката обсъдиха Петков и Донфрид

Помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси е на двудневно посещение у нас

Двамата се обединиха, че постигането на напредък в процеса на европейска интеграция на Западните Балкани е стратегическа цел в подкрепа на сигурността и стабилността на Европа.

"България е най-заинтересована от по-бързото започване на преговори за членство в ЕС на Република Северна Македония, но очакваме ясни и категорични правнообвързващи механизми и реални стъпки за изкореняване на езика на омразата и на системните примери за дискриминация на гражданите с българско самосъзнание", заяви държавният глава.

Той допълни, че от ключово значение за ускоряването на европейския път на РСМ е изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС, постигането на устойчиви и необратими решения за развитието на двустранните отношения, както и вписването на македонските българи в конституцията на страната наравно с другите части от народи, за да се гарантират техните права.

Помощик-държавен секретар на САЩ се среща с представители на кабинета и политици в София

Помощик-държавен секретар на САЩ се среща с представители на кабинета и политици в София

В рамките на двустранния стратегически диалог предстои среща по-късно тази година

"По тази тема в българското общество е формиран широк консенсус, потвърден от парламента, и всяко отстъпление застрашава стабилността в самата страна-член на ЕС", подчерта още президентът.

Припомняме, че Донфрид вече се срещна с премиера Кирил Петков, като двамата обсъдиха основно енергетиката и сътрудничеството.

Донфрид днес и утре е на посещение в България.

Тя провежда срещи на високо ниво с цел да препотвърди силното двустранно партньорство между Съединените щати и България.

Има срещи с високопоставени представители на правителството ни и с лидери на политически партии, с които ще обсъди широк спектър от ключови теми, между които нашето стабилно двустранно сътрудничество в сферата на сигурността, единния отговор на НАТО срещу непровокираната война на Русия в Украйна, ангажимента на САЩ в подкрепа на българската енергийна сигурност, мерките за справяне с корупцията и други регионални въпроси.