Двустранното сътрудничество в сферата на сигурността, единния отговор на НАТО срещу войната на Русия в Украйна, общите енергийни проекти, както и мерки за справяне с корупцията.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. 

Петков и Блинкън обсъдиха енергетиката и сътрудничеството

Петков и Блинкън обсъдиха енергетиката и сътрудничеството

България и САЩ са съюзници и стратегически партньори и енергийното сътрудничество ще допринесе за повишаване

Това обсъдиха премиерът Кирил Петков и помощник-държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид по време на срещата си в Министерски съвет.

Припомняме, че Донфрид днес и утре е на посещение в България.

Тя провежда срещи на високо ниво с цел да препотвърди силното двустранно партньорство между Съединените щати и България.

Има срещи с високопоставени представители на правителството ни и с лидери на политически партии, с които ще обсъди широк спектър от ключови теми, между които нашето стабилно двустранно сътрудничество в сферата на сигурността, единния отговор на НАТО срещу непровокираната война на Русия в Украйна, ангажимента на САЩ в подкрепа на българската енергийна сигурност, мерките за справяне с корупцията и други регионални въпроси.

Днешният разговор е продължение на поредицата от срещи на високо ниво между Съединените щати и България, след като миналата седмица премиерът Петков посети Вашингтон.

Кирил Петков се връща от САЩ с втечнен газ, по-евтин от руския

Кирил Петков се връща от САЩ с втечнен газ, по-евтин от руския

Петков е разговарял с вицепрезидента на САЩ Камала Харис

Там той се срещна с вицепрезидента на САЩ Камала Харис, държавния секретар Антъни Блинкен, председателя на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, съветникът по национална сигурност в Белия дом Джейк Съливан и заместник-държавния секретар по политически въпроси в Държавния департамент Виктория Нюланд.

Посещението на помощник-държавния секретар Донфрид ще надгради тези ангажименти и ще постави основата за следващата среща в рамките на двустранния стратегически диалог между САЩ и България, която ще се проведе по-късно тази година.