Нашето отношение към природата е олицетворение на отношението към собственото ни бъдеще. Това заяви президентът Румен Радев.

Днес в Университетската ботаническа градина на Балчик, заедно със съпругата си Десислава Радева, той взе участие в отбелязването на Световния ден на околната среда, който се чества от 1973 г. и цели да насърчи инициативи, свързани с опазването на природата. Тази година мотото на Световния ден на околната среда е "Ние можем да бъдем поколението, което най-накрая ще сключи мир със земята".

Държавният глава подчерта, че човечеството не може да промени миналото, но това поколение е длъжно да промени отношението си към природата и начините, по които оказва влияние върху почвата, въздуха, водите и климата, както и да се стреми към баланс във взаимодействието си с природата. По негови думи България има невероятна природа и най-малкото, което можем да направим, е да я опазим от замърсяване.

Българският фермерски съюз иска преразглеждане на Зелената сделка

Българският фермерски съюз иска преразглеждане на Зелената сделка

Земеделците предлагат промени в помощ на сектора

Радев напомни, че природните ресурси на планетата са ограничени и това изисква много по-внимателно отношение към използването им.

Запитан за начините, по които се провежда т.нар. зелена сделка, президентът отбеляза, че съхраняването на природата е от изключително значение за бъдещите поколения, но не по-малко важно е преходът към зелена икономика и интегрирането на зелени политики да не бъде за сметка на стандарта на живот на гражданите.

Да вървим към климатична неутралност със скорост, която можем да си позволим, призова той.

Министерството на енергетиката спешно наваксва с плана за енергетиката и климата

Министерството на енергетиката спешно наваксва с плана за енергетиката и климата

Интегрираният национален план за енергетиката и климата трябваше да се актуализира до юни