МВР, прокуратурата, Министерство на културата и Спецзвеното на италианските карабинери започват съвместна борба срещу престъпленията с културно-исторически ценности.

България разполага с третото по обем културно наследство след Гърция и Италия и заради това има ясни предпоставки за развитие на престъпленията с антични предмети.

Именно заради това родната полиция ще създаде централизирана информационна система, в която културните ценности, обект на престъпление, да се въвеждат в организиран каталожен вид в съответната специализирана база данни.

Предвижда се и провеждането на обучение на полицейски служители от всички нива в структурите на МВР, работещи по линия на противодействие на престъпления, свързани с културно исторически ценности.

При представянето на проекта в „Гранд хотел София” трябваше да присъства и вътрешният министър Цветан Цветанов, който обаче не можа да се върне на време от село Бисер, където местните жители направиха курбан за здраве.

Вместо него дойде заместникът му – Веселин Вучков, който съобщи, че разкритите кражби на картини и статуетки са 30% от общия брой на престъпленията.

От своя страна културният министър Рашидов коментира, че съвместната работа между неговото ведомство, МВР и Прокуратурата е пътят към устойчивото развитие.

Той се върна година и половина назад и подчерта, че именно благодарение на екипната работа сме си върнали от Канада 21 хиляди антики.

Припомняме, от юни 2011 година в Националния исторически музей са изложени сребърни и бронзови емисии, сечени в различни градове и владетели през епохата на класиката и елинизма, римски републикански сребърни монети, денари (II-I в. пр. Хр.), златни, сребърни и бронзови римски императоркси монети (I-V в.), бронзови монети на автономните градски управи в римските провинции Долна, Мизия, Тракия, Македония и други (I-III в.), византийски златни, билонови и медни монети (VI-XIV в.), средновековни български сребърни и медни монети (XIII в.) и др.

Шефът на музея Божидар Димитров сподели, че музейните служители отдавна са мечтали за такава база данни. Той също приветства създаването на подобна база данни, но изрази надежда, че с новата придобивка „по-често ще носим такива антики, може би по-малко, но по-качествени неща от държавни и частни колекции.”

Веднага след тези му думи последва ново „включване” на министър Рашидов, който обясни, че връщането на тези 21 хиляди антики, който пример само бегло е споменал, не е станало никак случайно и лесно.

Това, по думите му, е коствало двегодишен усилен труд от страна на прокуратурата и министерството, които са положили невероятни усилия, докато това решение на канадския съд стане факт.

Толкова голямо количество не е връщано у нас много отдавна, подчерта още Рашидов.

По-късно пред медиите той отрече да е имало някаква закачка между него и Божидар Димитров: Каква закачка, той е мой служител, учуди се Рашидов.

Министърът направи и едно откровение – съвсем скоро разбрал, че на второ място след трафика на дрога, се нарежда трафикът на антики.

Давам си сметка, че България е една от най-старите държави и има много неща, които да представляват обект на посегателство и затова трябва да променим малко и законите, добави още Рашидов.

Според него крайно време е частните колекционери в България да излязат на светло и да се превърнат от врагове – в приятели на тази страна. „Иначе ще водим много тежка борба, докато под масата ще изтичат уникални ценности.”