Преди 16-та церемония за отличаване на достойните българи, гражданин се развика в залата, че за три мандата Борисов не е оправил България и поиска премиерът да си ходи. Това стана повод Вежди Рашидов като министър на културата да разкритикува подобно поведение, което не е достойно за церемония по отличаване на достойните българи. "Не е достойно поведение, на такъв ден то е адски грозно", заяви Рашидов.

Рашидов връчи специалната награда на архитекта Фикрие Булунмаз за ремонта на църквата "Св. Стефан", която бе открита в началото на годината. Рашидов заяви, обръщайки се към главния редактор на в-к "24 часа" Венелина Гочева, че инициативата е една от малкото, които са обърнали обектива към простичките хора, обикновените хора, които всеки ден трябва да им благодарим.

Борисов обеща 500 000 лв. за щетите във Враца

Борисов обеща 500 000 лв. за щетите във Враца

Средствата се отпускат в четвъртък

"Аз благодаря за това, че тази жена всяка сутрин ставаше и в 10 се прибираше и днес сме свидетели на една прекрасна реставрация на един прекрасен християнски дом."

Вежди Рашидов се обърна към недоволния гражданин и от сцената на награждаването с думите: "Благодарение на г-н Борисов и неговото правителство днес ние притежаваме с нотариален акт след сто години искане екзархичните имоти в Истанбул. Как никой досега не можа да го направи, а то се случи благодарение на това управление".
Той припомни реставрацията на двете християнски църкви в Одрин. "Как да си ходим - ще си отидем, а кой ще прави това, което се случва. Защо никой сто години не можа да върне екзархичните имоти в Истанбул. Днес ние притежаваме най-хубавите имоти", заяви Рашидов. Той благодари за усилията на реставраторката и изтъкна, че за този прекрасен обект тя трябва да получи и държавно отличие.

Вежди Рашидов припомни трагичния случай в река Лим, когато обикновени хора спасяваха дечицата. Тези хора след това получиха българско гражданство.

"Българското правителство не е неблагодарно правителство", заяви Рашидов.

Един от спасителите от Лим получи българско гражданство

Един от спасителите от Лим получи българско гражданство

Илияна Йотова връчи българско гражданство на Сафет Баличевац 13 години по-късно