Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков подготвя проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за вътрешните работи. Най-голям дял в законопроекта ще бъде отделено на служителите от пътната полиция и МВР. Законопроектът ще бъде насочен към това да промени в положителна посока връчване на глобите, така че ако те не бъдат платени, да не може да бъде преминат Годишният технически преглед. Предлага се деформализация на връчването на актовете за нарушенията.

Друга цел на законопроекта е да бъдат фиксирани наказанията и да не може да се избира размер и вид на наказанието. Стремежът на законопроекта е да се санкционират и изведат онези водачи, които по най-груб начин нарушават правилата и представляват реална опасност за останалите участници в пътното движение.

Следващата цел на законопроекта е да се намали скоростта на магистралите на 130 км/ч.

Държавата търси решение за пътната безопасност в три посоки

Държавата търси решение за пътната безопасност в три посоки

Автомобил, водач и път

Повечето от получените в МВР становища са положителни, обобщи Рашков.

Данните на МВР: от 1 януари до началото на април при тежките катастрофи има завишение на някои показатели.

В периода от 1 януари досега са възникнали 1 220 тежки катастрофи, загинали са 105 участници в движението, 1530 са ранени. Най-голямо завишение на тежките катастрофи се отчита в СДВР - 155, ОДВМР-Пловдив - 148, ОДМВР-Варна - 105, най-малък е броят на тежките катастрофи в ОДМВР-Перник - 10, ОДМВР-Ямбол - 11 и ОДМВР-Търговище - 13.

Тежките катастрофи са 105 на първокласните пътища, а броят на загиналите е 22 души и ранените са 138 души.

Няма загинали участници в ОДМВР-Видин, Габрово, Разград, Търговище и Хасково.

Най-голям е броят на загиналите в Пловдив, София, Варна.

Засилват контрола за колана на задната седалка и детските столчета

Засилват контрола за колана на задната седалка и детските столчета

Има прекалено малко информираност за рисковете при преобръщането на автомобила

Ако всички институции, асоциации и съюзи положат усилия, тогава заедно бихме постигнали добри резултати, което би означавало, че ще подобрим показателите там, където има скок на починалите и ранени граждани, участващи в катастрофи, обясни Рашков.

Не може, когато се констатира, че е завишен броя на катастрофите, а това е свързано с определен брой ранени хора, МВР да наблюдава, съзерцава и да контролира движението по пътищата, без да предприеме други мерки, каза Рашков.