Радан Кънев извърши една маневра, която не е в полза на президента Росен Плевнелиев, а в полза на неговата борба с Меглена Кунева.
Така социологът Андрей Райчев коментира пред БНР подкрепата за втори мандат на Плевнелиев, която миналата седмица обявиха от ДСБ.

„От отбора на г-жа Кунева беше издигнат Найден Зеленогорски. Не че г-н Зеленогорски ще стане президент, не че той иска да кандидатства толкова, колкото това е маневра със следния смисъл – не Радан Кънев. Зеленогорски е добре подбран, популярен и в двете части на Реформаторския блок. Не върви да кажеш „не става“ и съвсем не върви да кажеш „не той, а аз“, аргументира тезата си Андрей Райчев.

Според него за Радан Кънев е важно да стане кандидат за президент, за да тества подкрепата за себе си, като се заяви от името на класиечското дясно. Появата на Найден Зеленогорски обаче осуетява това.

Според него ходът, който направи Радан Кънев, не носи полза и е грешка. Отделно от това предизвика раздразнение у президента.

Райчев коментира и казаното от Георги Първанов, че би предпочел да се бори за президент в рамките на президентска република при сменена конституция:

„Дори Първанов да бъде допуснат до избори, фактът че той иска нещо, което хората не искат, т.е трети мандат, осуетява възможността му да спечели. Но той казва, че ако сменим формата и станем президентска република, то това вече е друга ситуация, той ще има право да кандидатства.”