Шансът на ГЕРБ е, че опозицията до голяма степен е разделена. Това заяви пред Bulgaria ON AIR политологът Първан Симеонов по повод предстоящите парламентарни избори.

Според него сегашната ситуация позволява на ГЕРБ да укрепне и да възвърне политическата си форма.

Той посочи, че в България в момента няма повече от 5,2 млн. души с избирателни права. Последното проучване на "Галъп" пък сочи, че се увеличава разликата в подкрепата на ГЕРБ и БСП в полза на партията на Борисов.

Първанов обясни, че е проблем да се определи кой е на трето място - Слави Трифонов или ДПС. По негови думи "Демократична България" е загубила инерцията си от лятото, но е с ясни изгледи да бъде в Народното събрание. Около и над ръба са още две формации - на Мая Манолова и ВМРО.

По думите му има още няколко партии, за които може да се очаква добро представяне, което обаче не включва прескачане на бариерата - "Патриотична коалиция Воля и НФСБ", "Възраждане", АБВ, "Републиканци за България", "Атака"...

Политологът заяви, че в момента в състезанието за парламента са 7 формации - 5+2.

Очаква се избирателната активност да е по-ниска заради коронавируса. Според Първанов по-възрастните хора повече може да се притеснят и да се въздържат от гласуването. По този начин коронавирусът повлиява в негативен план на опозицията. Той прогнозира, че ще гласуват около 3 млн. избиратели. В България не се гласува малко, категоричен бе Първанов.

Според него формулата предполага коалиции около ГЕРБ и БСП. Възможни обаче били и скрити коалиционни формули без ясна отговорност, които обикновено били по вкуса на ДПС.

ГЕРБ дърпат с над 5% пред БСП месец преди изборите

ГЕРБ дърпат с над 5% пред БСП месец преди изборите

Голяма вероятност за 6- или 7-партиен парламент вижда "Алфа Рисърч"

По думи на политолога "Демократична България" може да очаква подкрепа от българите зад граница. Възможно било от чужбина да има солиден резултат и за Слави Трифонов. ДПС също по думи на Първанов се появява в Югозападна Европа заради трудовата миграция. Той подчерта, че вотът в чужбина в голяма част всъщност е вот от Турция, а официално Анкара вече се отнасяла много топло към ДПС.

Първанов обясни, че напоследък хората предпочитат личности, а не четат особено програмите.

"Когато хората търсят бързи решения и изпълнени обещания, то и партиите се ориентират така - "Ще направим", "Ще изпълним". Борисов и до ден-днешен е разказвач - това е неговата прословута комуникационна способност", заяви той.

АФИС: 4 сигурни партии, 3 на ръба за следващия парламент

АФИС: 4 сигурни партии, 3 на ръба за следващия парламент

Много избиратели обаче ще останат непредставени в следващото НС