Обстановка в Народното събрание се нажежи заради жертвите на тоталитаризма и вчерашната дата, на която се почита паметта им. Депутатите се поскараха по темата.

Тон бе даден от реформатора Димитър Шишков, който поиска да се почетат жертвите на комунизма и припомни избитата интелигенция по времето на соца.

От АБВ пък се опитаха да смекчат ситуацията. Георги Кючуков посочи, че партията му осъжда вземането на невинни жертви независимо от какъв режим и по кое време е станало това. За съжаление нашите балкански нрави са допринесли за това, смята Кючуков. 

Трябва да почетем всички невинни жертви, независимо кога са дадени, настоя той. Не бива да прокарваме нова разделителна линия в обществото. Винаги казваме, че се стремим към Европа, смята депутатът от АБВ, като даде за пример Испания, където се почитали всички жертви на репресии от всички режими. 

Историята не трябва да бъде забравяна, заедно с това ние не можем да живеем само с история, намеси се и червеният депутат Янаки Стоилов. Той припомни антисоц дебат от 90-те години в Народното събрание. Тогава Александър Лилов призовал: „Нека затворим страницата на миналото”, но синият Жельо Желев настоял: „Нека първо прочетем историята”.

Това четене продължава вече 25 години, ядоса се Янаки Стоилов. Новата вълна на антикомунизма пък била по-сила от тази отпреди 10 години.

Някои антикомунисти по думите му удобно живели под крилото на родителите и роднини, съпричастни към тоталитарния режим, и след като се реализирали с тяхна помощ, надянали мантрата на антикомунизма. Това са новите морални съдници, критикува социалистът. Да не се разделя българската нация, настоя той. Според него скоро трябвало в центъра на столицата да се построят два паметника - един паметник на глупостта и друг, по-голям - паметник на подлостта. 

Росен Петров от БДЦ изтъкна трагизма на българската история, осеяна със смърт.

Според него сме се заели да мразим себе си повече от всеки друг и припомни какво пише на герба ни „Съединението прави силата”. По мнението на Росен Петров, когато лявото и дясното се обединят, правят чудеса.  Да не чертаем разделителни линии, настоя той.

От ДПС също взеха отношение по темата, припомняйки Възродителния процес. Да помним, да почитаме и на падаме в старите капани, настоя Станислав Анастасов. Трябвало да се отдава почит към всички жертви на репресивните режими. Възрастните избиратели на ДПС помнели и научили ценен урок: „Недемокрацията не се побеждава със сила.”

Анастасов настоя да няма репресия и реваншизъм, тъй като това носело още разделение в обществото.

От ДПС отново се обявиха срещу провеждането на Луков марш. Няма да съдим, няма да менторстваме, изтъкна Анастасов и поиска да се чуе здравия разум. Да пазим паметта, настоя депутатът от ДПС.

Той смята, че младите хора не искат остри противопоставяния и забрани, а искали със своите очи да прочетат и разтълкуват историята. Само истината ще ни направи свободни, смята още Станислав Анастасов.