Ако в момента се проведат предсрочни парламентарни избори в България, е много вероятно да станем свидетели на различна конфигурация на политическите сили в парламента. Това сочат резултатите от социологическото проучване на агенция "Маркет линкс" за обществено-политическите нагласи у нас за месец ноември 2018 година.

Спрямо данни на агенцията ако изборите бяха днес, партията на Веселин Марешки "Воля" може и да не мине прага от 4%.

"Обединени патриоти" пък отбелязват осезаем спад в електоралната подкрепа, "което подсказва, че можем да очакваме различен парламент".

60% от българите не очакват честни и свободни избори

60% от българите не очакват честни и свободни избори

Българите са двойно по-скептични за изборите на ЕП от средното за Европа

По отношение на двете водещи политически сили - ГЕРБ и БСП - се наблюдават леки отклонения спрямо миналия месец октомври. Опозиционната БСП все още не успява да извлече осезаеми политически дивиденти от кризата, в която се намира българското общество, сочат данните. Ако през октомври резултатите на двете партии са били почти изравнени, то днес се наблюдава известна мобилизация на електората на ГЕРБ.

Точните резултати - ако изборите бяха днес, ГЕРБ биха получили 27.7% от гласовете на гласоподавателите или 16.9% от подкрепата на всички българи. За БСП биха гласували 24.9% от гласуващите или 15.8% от всички наши сънародници.
ДПС се нарежда на трето място, задминавайки ОП. За партията на Мустафа Карадайъ биха гласували 5.7% от гласоподавателите.

Оказва се, че Обединението "Демократична България" ("Да, България"-ДСБ-"Зелените") също може да изпревари патриотите, получавайки подкрепата на 4.6% от гласуващите българи.

За ОП на този етап биха гласували 5.2% от българите, а за "Воля" - 1.5%.

Снимка 393100

Източник: "Маркет линкс"

Според запитаните в проучването най-актуален у нас е проблемът с ниските доходи и ниския стандарт на живот. 86% от анкетираните са посочили, че намирането на решения на тези въпроси е най-належащо.

Според 65% от всички запитани държавата се управлява лошо, а според 64% актуален е и проблемът със състоянието на здравеопазването.

Близо 80% от респондентите са на мнение, че има основание за протести у нас.
Анализът посочва, че голяма част от обществото ги подкрепят, макар и да не участват активно в тях.

Според данните цените на горивата, които се изтъкват като основна причина за протестите, не се оказват този главен мотив, който кара хората да излязат на улицата. Те могат да отключат нови протестни вълни, но в момента хората като цяло са неудовлетворени от жизнения си стандарт, тълкуват от "Маркет линкс".

Йордан Цонев: Три пъти ще има избори през 2019 г.

Йордан Цонев: Три пъти ще има избори през 2019 г.

Няма система, която да регулира парите за лекарства, заяви депутатът от ДПС

Анализът констатира много силно притеснение и недоволство сред българите.
Три четвърти от населението на страната не е доволно от състоянието на държавата в момента, като такива резултати са наблюдавани през 2013 г. по време на протестите при правителството на Пламен Орешарски.

Снимка 393099

Източник: "Маркет линкс"

"Може да се прогнозира, че българските граждани в момента са в ситуация да очакват предсрочни избори, защото недоволството и неудовлетвореността от това как се развива държавата вече е много високо. За сравнение, през май месец тази година недоволството е било 55%, а през ноември се покачва до 74%", обясняват от агенцията.

Президентството остава единствената политическа институция, която запазва положителен рейтинг - 51% от имащите право на глас имат доверие в нея.

Предсрочните избори да не ни плашат, съветва Сакскобургготски

Предсрочните избори да не ни плашат, съветва Сакскобургготски

Оставките също са нещо нормално в нормалните демокрации

"Доверието в Народното събрание e декларирано от едва 7% от пълнолетните български граждани. Тук трябва да се отбележи, че закъснялата оставка на вицепремиера Валери Симеонов се отразява силно негативно върху доверието към двете водещи политически сили ГЕРБ и БСП", пише още в анализа на данните от проучването.

Сондажът е направен сред 1 005 пълнолетни лица в цялата страна в периода от 16 до 25 ноември.

Тома Биков не вижда условия за предсрочни избори

Тома Биков не вижда условия за предсрочни избори

Опозицията ще загуби евроизборите