Никога не трябва да се гледа само "на парче", винаги трябва нещата да се обмислят в перспектива. Това заяви Симеон Сакскобургготски по отношение на актуалната политическа обстановка в страната и ходовете, които трябва да предприеме правителството.

Запитан за гражданското недоволство и нестихващите протести той заяви, че България не е единствената страна, където има оставки. Напротив, това се случва и при много по-зрели демокрации, затова няма нужда да се акцентира излишно върху създалата се ситуация, увери.

Сакскобургготски обаче е категоричен, че когато има признаци за нестабилност, това винаги има отзвук и в чужбина. Капиталът, инвестициите търсят спокойствие, предсказуемост и изрядна правова система, заяви бившият министър-председател.

Тома Биков не вижда условия за предсрочни избори

Тома Биков не вижда условия за предсрочни избори

Опозицията ще загуби евроизборите

На въпрос какво отражение в международен план биха имали евентуални предсрочни избори в България, той изрази мнение, че те са напълно нормална практика. Тя не бива да ни плаши, защото е част от демократичните процеси, увери той и даде пример с Великобритания и Испания, където също се говори за предсрочни избори.

Сакскобургготски не отрече, че по-добрият вариант е мандатите да се изкарват докрай и напомни за правителствата на Сергей Станишев и Иван Костов, които бяха по 4 години. Това винаги е добър признак, отсъди той.

По отношение на напрежението между президента и премиера Сакскобургготски не потвърди, че то е полезно за демокрацията, но увери, че винаги, когато има диалог и желание от двете страни, трудностите се преодоляват в името на доброто на държавата.

БСП започва стройна организация за предсрочен вот

БСП започва стройна организация за предсрочен вот

Викат Валери Симеонов за изслушване в Народното събрание

Запитан дали днешните политици се допитват до него, той потвърди, че постоянно има срещи с тях и поддържа контакти, но отрече да ги съветва. По негови думи така се осведомява по-добре, защото иначе до него достигат само половинчати новини, от които няма как да се изгради правилно мнение.

Във връзка със спомената промяна на управлението към президентска република, Сакскобургготски е на мнение, че това ще изисква немалко усилия. Това зависи от желанието на мнозинството, но в повечето страни президентът и правителството съществуват без съревнование, обясни той и даде пример със себе си и Георги Първанов. "Имахме чудесен контакт. Когато има желание, много неща се преодоляват", заключи Сакскобургготски.

Ще избутват предсрочните избори всячески, убеден политолог

Ще избутват предсрочните избори всячески, убеден политолог

Можело да се стигне и до пълен мандат